Tre forskellige slags kager

Denne ene kage kan blive til tre forskellige kager, hvis man vil. Kagen her er baseret på hvide bønner. Ja, det lyder lidt tungt, men det er meget fornuftigt i en kage, når man tænker på, at bønner er lavglykæmiske og indeholder godt med protein, så blodsukkeret ikke farer i vejret. Denne er nok én af de eneste kager jeg kender, som mætter så godt, og ikke sender børnene i gardinerne. Den originale opskrift kalder på stevia som sødemiddel. Stevia er udmærket, dog har det en bismag af lakrids, som jeg i hvert fald kan smage.
Glutenfri, mælkefri, lavglykæmisk kage
Eller hvidbønnekage, om man vil…

Base:

Der skal bruges 5 dl. kogte hvide bønner* (der kan bruges bønner fra dåse) Bønnerne skal helst ikke være for varme, når kagen fremstilles, da de ellers kan være for varme for æggene.
6 æg eller 4 XL æg
100 g. agavesirup (mere ved marmorkagen)
1 tsk. vaniljepulver
Blend det hele sammen i en foodprocessor. Ønskes kagen mere let, kan æggene piskes for sig og hældes i til allersidst.
*Læg bønnerne i blød natten over. Kog bønnerne om morgenen. Følg instruksen på posen. Bønnerne kan fryses eller hældes i en bøtte. De kan holde sig op til 4 dage på køl. Jeg plejer at koge 500 gram ad gangen. Så tør jeg bønnerne op natten over, når jeg skal bruge dem.

Tilsæt herefter:

50 g flydende kokosolie (med eller uden smag) (smeltet på lav varme i en gryde)
40 gram helt fint kokosmel** (eller 45 gram kakaopulver og 20 g. agavesirup, hvis det skal være chokoladekage)
½ tsk. havsalt
1 tsk. natron
1 ½ tsk. bagepulver
Blandes med basen og hældes i en form på omkring en liter.
**Kokosmel kan skiftet ud med rismel eller majsmel. Kokosflager eller groft kokosmel kan også blendes fint i en tør blender.

Så kommer det tricky. Hvilken slags kage vil du have?
Marmorkage med chokolade og vanilje? Bønnekage der minder om drømmekage eller kage med chokolade- eller kokoscreme?


Hvis du vil lave marmorkage, så del basen i to og tilsæt resten af ingredienserne til hver dej, men udskift kokosmelet i den ene dej med kakaopulver. Hæld chokoladedejen ud i en form. Hæld den anden dej ovenpå og bland forsigtigt de to lag sammen, så der kommer et mønster i kagen. Tag gaflen ned omkring chokoladedejen og løft den op til toppen. På den måde kommer der mere marmorering. Tilføj eventuelt kakaonibs, chokoladestykker, rosiner eller lignende til toppen inden den bages. Bages ved 165 grader i 30 minutter. Check om kagen er færdig, ved at stikke en strikkepind ned i midten af kagen. Sidder der dej på spidsen, skal kagen have lidt endnu.For en kage der minder om drømmekage:
Lav dejen og hæld den i en form.
4-5 dl. valnødder, pekannødder eller mandler hakkes groft med kniv eller i en blender.
6 spsk. kokosolie
2 ½ dl. palmesukker (eller brun farin)
1 spsk. kanel eller 1 tsk. vaniljepulver eller begge
Smelt kokosolien i en gryde og tilsæt palmesukker. Bland kanel/vanilje i massen og hæld nødderne i. Bland det hele grundigt sammen og hæld det udover dejen i formen. Bages ved 165 grader i 30 minutter. Check om kagen er færdig, ved at stikke en strikkepind ned i midten af kagen. Sidder der dej på spidsen, skal kagen have lidt endnu.


For en kage der skal have creme på toppen.
Hæld dejen i en form og bag i ovnen. Bages ved 165 grader i 30 minutter. Check om kagen er færdig, ved at stikke en strikkepind ned i midten af kagen. Sidder der dej på spidsen, skal kagen have lidt endnu.
Tag kagen ud ad ovnen og lad den køle af.

Creme til toppen

1 dåse økologisk kokosmælk
1 spsk. kakaopulver
½ tsk. vaniljepulver
2-3 spsk. agavesirup
Åbn kokosmælken og tag kun det øverste hvide lag fra. Rør det sammen med kakaopulver, vaniljepulver og agavesirup. Sæt blandingen på køl til kagen er kølet af. Fordel cremen udover kagen. For en hvid creme undlades kakaopulveret.

Velbekomme!

Etiketter: , ,