LavaKage

I øjeblikket er jeg i gang med at eksperimentere i brugen af Carob.
Carob er det brune pudder der kommer fra Johannesbrød. Johannesbrødtræet, Ceratonia siliqua, er et stedsegrønt, op til 15 meter højt træ i ærteblomstfamilien. Det stammer muligvis fra Oman og dyrkes især i Middelhavsområdet med Spanien som den største producent. Johannesbrød indeholder op til 50% sukker og spises friske og tørrede eller bruges som foder. De store frø blev tidligere anvendt som kaffeerstatning og som vægtenhed (carat). (Den Store Danske)
Carob minder i smagen om kakao og bruges af mange som erstatning for dette.
Hvorfor skulle man overhovedet spise andet end chokolade? Chokolade smager jo fantastisk! …
… Nogle mennesker får desværre problemer med chokolade. Det kan give udfald i koffeinchok, oppustethed eller bare følelsen af at have syndet ved at fortære en hel plade chokolade. Kakao er i sin rene form bitter, så man er nødt til at tilføje et sukker eller andre sødestoffer - for ikke at nævne fedtstoffer og muligvis kunstige smagsstoffer - for at gøre det velsmagende. Carob er naturligt sødt, men uden udsving i blodsukkeret. Det er koffeinfrit og indeholder gode mængder kalium, jern, B-vitaminer og tre gange så meget calcium som chokolade.
Rå kakao kan sagtens bruges til disse opskrifter, men smagen bliver noget anderledes ved brugen af carob, som har en delikat blød og rund smag i forhold til chokolade.LavaKage

Fyldig carob kage med en rig silkeagtig sauce, som flyder ud ved den første bid … nyd, vel vidende at det gør din krop godt.

Carob kage
2 ½ dl valnødder/pekannødder
2 dl dadler, udstenet og tæt pakket
1 dl carobpulver
¼ tsk. vaniljepulver
1 knivspids salt
1 tsk. vand, ved behov.

Tilsæt alle ingredienser i en foodprocessor indtil en blød dej opstår. Hvis foodprocessoren har svært ved at køre rundt, da tilsæt lidt vand, så massen hænger sammen.(Pas på med at blende for længe, da valnødder/pekannødder har en tendens til at blive meget olieret)

Carob Sauce
¾ dl carobpulver
¾ dl ahornsirup (ikke raw!)
3 spsk. varmt vand
½ tsk. vaniljepulver
2 spsk. smeltet kokosolie (Kan smeltes over vandbad)
Miks de første fire ingredienser sammen i en blender. Tilsæt olien og blend igen indtil cremet. (Man kan putte alle ingredienser i en bøtte og så ryste bøtten godt og grundigt)
Opbygning
Hvis du har en muffinform til 6 muffins er det den helt ideelle form. Ellers brug nogle små kopper eller andet som du tætner med film. Del din carob kage dej i 7 stykker. Rul de 6 stykker til en kugle og pres kuglen flad. Placer den flade kugle i formen og pres dejen ned ad siderne, så der bliver en fordybning i midten. Hæld carob saucen ned i hver fordybning og sæt de seks fyldte forme i fryseren i et kvarter eller indtil saucen er fast. Tag formene ud og lav 6 kugler af den syvende klump dej. Pres dejen nedover den nu faste sauce. Kan serveres med det samme, hvor kagen tages ud ad formen og stilles på en tallerken. Lad saucen blive flydende inden servering, ved at lade kagen stå ude lidt. Drys en smule carob udover kagen igennem en si ved servering.

Velbekomme!
Etiketter: , , , ,