Moussaka - mælkefri

Moussaka er en græsk specialitet, krydret med muskatnød og bagt med æg, så formen holder sig som en lasagne.
For nogle mennesker kan den plantefamilie, som hedder natskyggefamilien, give problemer med fordøjelsen. I denne familie findes kartofler, aubergine, chili, peberfrugter og tomater. Moussaka indeholder både aubergine, tomat og kartofler og kan derfor være en ret bastant ret at servere. Derfor har jeg i denne ret prøvet at lave en version som både er mælkefri, men også fri for natskyggefamilien.
Siden det ikke er alle, som har problemer med natskyggefamilien, har jeg valgt også at skrive, hvad der skal i den originale mælkefrie opskrift.Moussaka – mælkefri

4 personer
1 stor eller 2 små auberginer eller 1 stor eller 2 små squash
500 gram kartofler eller 1 squash
1 stort løg
1 fed hvidløg
500 g. hakket oksekød eller kylling
1 spsk. olivenolie eller kokosolie
1 dåse hakkede tomater eller puré af 300 g. gulerødder og 50 g. rødbede (kan undværes)
2 tsk. timian, tørret
1 tsk. revet muskatnød
3 æg
1 knivspids muskatnød
Salt og peber
Skræl aubergine eller squash og skær dem i 1 cm. tykke skiver. Læg auberginen i let saltet vand i ca. en time (hvis du er i tidsnød kan dette skippes, men auberginer kan have en tendens til at være bitre). Lad aubergineskiverne dryppe af i et dørslag. Steg aubergineskiverne gyldne på en pande med olivenolie. Ellers hvis du bruges squash, da steg dem direkte på panden efter de er blevet skåret i skiver. Steg dem på lav varme.

Vask kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Hav en gryde med letsaltet vand klar og kog kartoflerne i 8 minutter eller til de er næsten møre. Bruger du squash skæres squashen ud i skiver, men de skal hverken koges eller steges først.
Læg et lag aubergine eller squash i et smurt fad og læg kartoflerne eller squashskiverne ovenpå.
Hvis du ikke kan tåle tomat skrælles 300 g. gulerødder og 50 g. rødbede. Blend dem til fint pure i en foodprocessor.
Hak løg og hvidløg fint og sauter dem i en gryde med lidt kokosolie eller olivenolie. Når løg og hvidløg er klar, tilsættes kødet. Brun kødet og tilsæt da tomater eller pureret gulerod/rødbedeblanding. Tilsæt krydderier, salt og peber og smag til. Lad kød og grønsager småsimre, mens æggesaucen laves.
Pisk de 3 æg med salt og peber og muskatnød. Enten kan du bare piske det hele hurtigt sammen eller piske til du får en tyk creme.


Hæld halvdelen af kød- og grønsagsblandingen udover aubergine/squash og kartofler/squash. Læg herefter et nyt lag aubergine/squash og kartofler/squash. Hæld det sidste kød udover og fordel æggemassen henover toppen.


Bag moussakaen i en forvarmet ovn på 220 grader i ca. 30 minutter.
Serveres med græsk salat eller rucola.
Velbekomme!

Etiketter: ,