Rispapirruller fyldt med grønsager

Rispapir er ikke rawfood, men der er mange gourmet-rawfoodister, der bruger det alligevel, fordi de ikke varmer det op. Gourmet-rawfood betyder at man spiser rawfood, der er baseret på nødder, kerner, avocado, spirer, grøntsager, frugter, med mere.
Man bruger også hvedegræs juice og laver retter med flere ingredienser som krydderier, olie, dehydrerede ting, osv.
Ikke-gourmet-rawfoodister baserer deres diæt på frugter og grønsager, men inkluderer sjældent fedtstoffer og nødder i deres sortiment. Frugter skal være helt modne, før de spises og mange rawfoodister ernærer sig kun ved frugter og kalder sig så fruitarians/frugtarer. Der er mange retninger indenfor rawfood og det kan være svært at overskue, hvornår det er den eller den retning.
Er du skeptiker eller i tvivl, så prøv det af og find ud af hvordan din krop har det med det. Nogle mennesker er proteintyper, andre klarer sig bedre på kulhydrater og andre igen på en blanding. Vi er jo forskellige, så hvad der virker for den ene person, virker umiddelbart ikke på den anden.
I næste indlæg skriver jeg om en genre af rawfood som beskrevet ovenfor. Her bruges der som skrevet sjældent nødder, kerner og avocado, samt smagsforstærkning fra fx tamari eller lignende. Denne genre af rawfood hedder 80/10/10 eller 811 og du kan læse om det her eller i næste indlæg.
Opskriften her er baseret på Vibeke Amdisens Glød og Glæde med Rawfood. Man kan også finde en lignende opskrift på Carmella Soleils Sunny Raw Kitchen

Rispapirruller fyldt med grønsager

6 stk.
Rispapirruller
1 avocado
1 ½ skrællede gulerødder
1/3 agurk
½ skrællet squash
Friske basilikumblade
6 stk. rispapir*
Skær avocado, gulerødder, agurk og rødbede i tynde stænger. Dyp rispapiret i en skål med vand og læg det fladt på en tallerken eller skærebræt. Fordel 1-3 stænger af hver grønsag på midten af rispapiret og læg et basilikumblad ovenpå. Fold rispapiret henover fyldet. Fold hjørnerne indover midten, så siderne lukkes. Rul videre og til sidst har du en fast rulle i hånden. Læg rullen på en tallerken og sørg for, at der er god plads imellem rullerne, da de ellers klistrer til hinanden.
*Kan købes i asiatiske forretninger, hos Irma eller på rawandmore.dk

Sesamdressing
2 spsk. sesamfrø (kværnet til fint mel i en tør blender eller kaffekværn)
½ dl. olivenolie
2 tsk. sennep
2 ½ spsk. æblecidereddike
2 tsk. agavesirup
2-3 tørrede medjool dadler, eller 5-6 almindelige
1 tsk. friskpresset citronsaft
1 fed hvidløg
Blend alle ingredienser sammen i en blender eller foodprocessor. Dressingen bliver ret tyk, så en foodprocessor er at foretrække. Det kan være nødvendigt at skrabe siderne ned undervejs.
Anret rullerne på en tallerken sammen med dippen. Skær eventuelt rullerne over, da det ser festligt ud. Dyp rullerne i dressingen og nyd. De smager helt exceptionelt godt.

Bon Appetit!

Etiketter: , , , , , , ,