Canadaboller - med Spelt

Dette er min mors opskrift. Da jeg var barn, elskede jeg simpelthen de store boller med chokolade indeni, man kunne få hos bageren. Man kan sikkert stadig få dem, men min mor fandt en opskrift på dem dengang og har videreudviklet den. Nu har jeg så overtaget den og gjort den mælkefri og hvedefri (og sukkerfri). Opskriften er baseret på spelt. Spelt skal ikke røres ligeså længe som hvedemel og samtidig bliver speltboller bedst, hvis dejen er lidt mere fugtig.


Canadaboller

½ pakke gær/ ½ pose tørgær
½ liter havremælk, rismælk eller hvilken mælk du foretrækker
200 g. kokosolie, med eller uden smag (jeg foretrækker uden)
½ dl. agavesirup eller 1 dl. sukker af en art (Birkesød, Sukrin eller rørsukker)
1 tsk. salt
4 æg (kan undværes, men de giver god farve og sprødhed i dejen)
Ca. 500 g. sigtet speltmel og 500 g. groft speltmel. Det kan godt være at der skal bruges mere eller mindre speltmel. Det kommer an på hvor fugtigt melet er.
200 g. chokoladeknapper/eller hakket chokolade uden mælk – gerne 55 % eller mere.
Lun kokosolien i en gryde og tilsæt mælken. Det skal være lillefingerlunt.
Bruges almindeligt gær, skal gæren smuldres i en skål. Hæld olie og mælkeblandingen udover og opløs gæren heri. Tilsæt æg og sukker, salt, 250 g. sigtet speltmel og 250 g. groft speltmel. Rør det hele sammen til det bliver en lind grød.
Ved tørgær: Kom tørgær, sukker, salt, 250 g. sigtet speltmel og 250 g. groft speltmel i en skål.  Lav en fordybning i melet og tilsæt olie og mælkeblandingen samt æg. Rør det hele sammen til det bliver en lind grød.

Tilsæt chokoladeknapper/chokolade og rør det rundt. Tilsæt derefter resten af melet til blandingen bliver tyk og sej.  Lad dejen hvile et lunt sted i 20 minutter. Med en ske sættes uformelige boller på en bageplade med bagepapir. Lad bollerne hæve i ca. 1 time.
Bag bollerne i ovnen ved 180 grader i ca. 15-20 minutter. Når bollerne er færdige, lyder de hule, når man banker i bunden på dem.
Velbekomme!

Etiketter: , , , , ,