Mælkefri Yoghurt - kan laves af alle slags vegetabilske mælk

Her er nogle opskrifter på forskellige typer af yoghurt. Fordelen ved at bruge gelatine i hjemmelavet yoghurt, er at du kan bruge hvilken som helst vegetabilsk mælk du ønsker. Normalt kan man godt lave yoghurt uden gelatine af sojamælk, men så snart du bruger rismælk eller havremælk, bliver yoghurten knap så fast. Man kan også bruge agar agar* i stedet for gelatine til opskriften, hvis man er vegetar eller veganer. 
Yoghurterne kan bruges som morgenmad, sammen med tørrede bær eller friske frugter, eller sammen med retter, hvor lidt yoghurt gør underværker. Prøv også at bruge yoghurten i opskrifter på brød eller kager, hvor der bruges almindelig komælksyoghurt.


Gelatinemasse

Rør 4 gelatineblade sammen med 500 ml. vand i en lille kasserolle. Lad vandet koge op og skru ned for varmen. Rør rundt i vandet til gelatinen er hel opløst. Når gelatinen er opløst, hældes indholdet op i en bøtte og sættes på køl. Bruges granuleret gelatine** bruges 1 spsk. til 500 ml. vand. Gelatinemassen kan holde sig op til en uge på køl.
For en hvid udgave af gelatine bruges ris-, mandel-, cashew-, soja-, eller havremælk i stedet for vand. Sådan gør du: Smelt gelatinen sammen med 1 dl. vand i en gryde, til det er fuldstændigt opløst. Tilsæt 400 ml. mælk af en slags og lad det blive lillefingerlunt.
*Agar agar: 1 tsk. til 500 ml. vand (ikke med top!). Rør agar agar rundt med 500 ml. vand i en lille kasserolle. Lad vandet koge op og skru ned for varmen. Når agar agar er opløst, hældes indholdet op i en bøtte og sættes på køl.
Granuleret gelatine fås økologisk igennem Urtegaarden/Helsam/helsekostbutikker.
Skal yoghurten være tyk, bruges 4 blade gelatine, skal yoghurten være tynd, bruges 2 blade gelatine.

Yoghurt med gelatinemasse

200 g. eller ca. halvdelen af gelatinemassen
100 g. frosne bær som jordbær, hindbær, blåbær eller 1 frossen banan
1-2 spsk. agavesirup eller 2 tsk. Hermesetas steviadrys
½ tsk. vaniljepulver
Blend gelatinemassen med de resterende ingredienser.



Ønskes en mere syrlig yoghurtsmag, kan man gøre dette:

Syrlig yoghurt - mælkefri

Brug en form af mælk som beskrevet ovenfor.
Smelt gelatinen sammen med 1 dl. vand i en gryde til det er fuldstændigt opløst. Tilsæt 400 ml. mælk af en slags og lad det blive lillefingerlunt.
Åbn mælkesyrebakteriekapsler (se nedenfor*) og tilsæt det til den lillefingerlune blanding under omrøring.
Hæld blandingen op i en bøtte uden låg og lad blandingen stå ude på køkkenbordet i 10 timer. Jo længere blandingen står i stuetemperatur, jo mere syrlig bliver den. Sæt låg på blandingen og sæt den på køl, så snart den er syrnet, som du vil have den. Ryst bøtten, hvis der er væske i toppen eller bunden. Blend blandingen med de bær, du ønsker, og tilsæt eventuelt sødemiddel, hvis der er behov for dette.


Blandingen vil begynde at dufte syrligt, når den er klar.

Det bedste resultat opnås ved at lade blandingen stå et sted, hvor der er ca. 37 grader varmt. For eksempel i en yoghurtmaskine eller et sted hvor der kan stå bøtter med varmt vand omkring yoghurten. Det er en lidt mere besværlig proces, men det er det optimale forhold, for at bakterierne formerer sig bedst.
Når yoghurten kommer på køl, vil den blive mere fast. Hvis du bruger 4 blade, vil du få yoghurtfromage. Blend yoghurten i en blender og du vil igen have en fløjlsblød yoghurt.
Yoghurten kan holde sig op til 5 dage i køleskabet.


*Brugbare produkter:
Multidophilus fra Solaray – 3 kapsler
Adult blend fra Udo’s Choice – 1 kapsler
Lactiplus fra Bioforce – 2 kapsler
Symbioflor fra Biosym – 3 kapsler
Probiotic 9 fra NDS – ½ tsk.
Fermentkorn fra Natur Drogeriet – 3 kapsler



Prøv også:

Mælkefri kokosyoghurt

4 blade gelatine eller 1 spsk. granuleret gelatine
1 dl. vand
4 dl. cashewmælk
2 ½ dl. kokosmælk
1 spsk. honning, agavesirup eller kokossukker
1 tsk. vaniljepulver
Opløs de 4 blade gelatine i 1 dl. vand i en gryde. Hæld cashewmælk og kokosmælk i gryden sammen med sødemidlet og vaniljepulveret. Lad væsken blive lillefingerlun.
Åbn mælkesyrebakteriekapsler (se ovenfor*) og tilsæt det til den lillefingerlune blanding under omrøring.
Hæld blandingen op i en bøtte uden låg og lad blandingen stå udenfor i 10 timer. Jo længere blandingen står i stuetemperatur, jo mere syrlig bliver den. Sæt låg på blandingen og sæt den på køl, så snart den er syrnet, som du vil have den. Ryst bøtten, hvis der er væske i toppen eller bunden. Blend blandingen med de bær, du ønsker, og tilsæt eventuelt mere sødemiddel, hvis der er behov for dette.

Velbekomme!

Etiketter: , , , , , ,