Glutenfri Melblanding

Her kommer opskriften på en glutenfri melblanding, som kan bruges i stedet for mel i forskellige typer bagværk. Boghvedemel kan erstattes af mere rismel eller hirsemel. Har du ikke problemer med glutenfri havre, kan havremel erstatte majsmelet eller lignende. Blot er johannesbrødkernemelet/guarkernemelet vigtigt, for at brødet hænger godt sammen efter bagning.

 


Glutenfri melblanding, der kan bruges til al glutenfri bagværk


Til 500 g. glutenfri melblanding

120 g. majsmel

120 g. rismel

120 g. hirsemel

120 g. boghvedemel

20 g. johannesbrødkernemel/guarkernemel

De hele blandes grundigt sammen.

 
Her er nogle eksempler på, hvad man kan bruge melet til: 

Glutenfrit brød


450 g. varmt vand (25 grader)

20 g. gær/et brev tørgær

5 g. salt

1 spsk. æbleeddike

1 tsk. honning

500 g. glutenfri melblanding

50 g. olivenolie eller smeltet kokosolie uden smag


Sæt ovnen til 220 grader. Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri sammen med salt, eddike og honning. Hæld melet i og ælt det i 3 minutter i en elektrisk mixer. Til slut hældes olien i og der æltes igen.
Smør en brødform og hæld dejen i formen. Gør overfladen glat og hæld lidt olie henover.

Lad dejen hæve i ca. 30 minutter. Dejen skal helst have udvidet sig ca. 1/3. Sæt formen i en forvarmet ovn på en rist i midten. Efter 10 minutter sættes temperaturen til 200 grader. Samlet bagetid er 50 minutter.
 

 

Glutenfri pizza


Sæt ovnen til 220 grader. Forbered dejen som for det glutenfrie brød, men med 50 g vand mere. Der skal stadig olie i til sidst. Fordel dejen på en bageplade og lad den hæve i 30 minutter. Efter 30 minutter sættes bagepladen ind i den forvarmede ovn. Bag pizzaen i 10 minutter. Tag den ud og dæk den med det fyld, du ønsker. Bag den herefter i yderligere 20 minutter ved 200 grader.
 

 

Glutenfrie boller – ca. 20 stk.


Sæt ovnen til 220 grader. Forbered dejen som for det glutenfrie brød. Brug en ske til at sætte 60 g tunge boller på en smurt bageplade/bagepapir. Pensl bollerne med olie. Lad dem hæve i 30 minutter. Sæt pladen i midten af den forvarmede ovn. Efter 10 minutter skrues temperaturen ned til 200 grader. Samlet bagetid er 20 minutter.

 

Glutenfrit brød uden gær


450 g. koldt vand – gerne mineralvand med meget kulsyre

1 tsk. bagepulver

10 g. salt

500 g. glutenfri melblanding

100 g. solsikkekerner

Sæt ovnen til 220 grader. Miks bagepulver, salt og melblanding sammen i en skål. Hæld det kolde vand i. Tilsæt solsikkekerner og rør det godt sammen i 2 minutter. Smør en brødform og hæld dejen i formen. Gør overfladen glat og hæld lidt olie henover. Sæt formen i en forvarmet ovn på en rist i midten. Efter 10 minutter sættes temperaturen til 200 grader. Samlet bagetid er 50 minutter.

 

 

Glutenfri Pandekage og vaffel opskrift


125g. glutenfri melblanding

200 ml. mineralvand

1 æg (ønskes æggefri version, tilsættes 50 g. mineralvand mere)

2 spsk. honning

Evt. salt

Bland det hele godt sammen i 5 minutter. Bages som almindelige pandekager eller vafler. Server pandekagerne med æblemos eller marmelade.

Man kan også tilsætte 50 g. revne æbler og 50 g. hakkede nødder i dejen og servere pandekagerne til te eller kakao.
 

 
 

Denne glutenfri kage er ikke en blød kage, som fx drømmekage eller en almindelig chokoladekage. Det bliver mere en fast kage, med sprød krumme. Men derfor smager den nu godt alligevel.

Glutenfri kage


250 g. glutenfri melblanding

200 g. vand

40 g. gær/1 tsk. bagepulver

80 g. olivenolie, smeltet kokosolie eller smør

100 g honning eller 80 g. agavesirup*

Sæt ovnen til 220 grader. Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri sammen med honning. Hæld melet (bruges bagepulver, hældes det i melet først) i og ælt det i 3 minutter i en elektrisk mikser. Til slut hældes olien i og der æltes igen. 

Smør en brødform og hæld dejen i formen**. Gør overfladen glat og hæld lidt olie henover.

Lad dejen hæve i ca. 30 minutter (skal ikke hæve med bagepulveret). Dejen skal helst have udvidet sig ca. 1/3. Sæt formen i en forvarmet ovn på en rist i midten. Efter 10 minutter sættes temperaturen til 190 grader. Samlet bagetid er 40 minutter.


*Tip: Moste bananer og æblemos kan også bruges. Prøv også at krydre kagen med kanel, kardemomme, stødt nellike og vaniljepulver. Kakaonibs eller hakket chokolade kan tilsættes sammen med olien til sidst. Brug også den glutenfrie kagedej til lagkagebunde.

**Prøv også at putte dejen i muffinforme og lad dem bage i 15-20 minutter i ovnen.

 

Velbekomme!

Etiketter: , , , , , , , , ,