Dejen bages i tre bunde på bagepapir eller i lagkageforme, som skal være smurt godt. Bagetid er ca. 6 minutter ved 225 grader. Dejen kan også hældes i en form. Når kagen er bagt, fjernes springformen. Når kagen er kold flækkes den i 3 dele. Bagetiden er så 30-40 minutter ved 200 grader.
Inspireret af: Frøken Jensens Kogebog
Glutenfri bunde
300 g. æg (ca. 5 store æg eller 6 små)
60 g. agavesirup eller 1 dl. sukrin
100 g. rismel
50 g. kartoffelstivelse eller majsstivelse
½ tsk. bagepulver
Smør en springform godt med kokosolie eller smør og drys den med rismel. Æg og sukker piskes stift i en skål. Melsorterne og bagepulver afvejes i en særskilt skål og blandes godt. Blandingen sigtes og vendes forsigtigt i æggemassen. Dejen hældes herefter i formen,
Bag kagen ved 200 grader i ca. 15-20 minutter.
Kagen afkøles i formen i ca. 5 minutter, inden den vendes ud på en bagerist. Tag springformen af. Når kagebunden er helt kold, kan den flækkes i 3 bunde med en skarp kniv.
Inspireret af: Naturlig Glutenfri Bagning ved Turid Nagelhus
Bunde uden æg – æggefri
Brug fx Orgran No Egg - æg-erstatningsmiddel i stedet for æg i opskrifterne herover.
Eller brug en af mulighederne herfra denne side med æg-erstatninger. Brug fx Chia-æg eller hørfrø-æg, hvis opskriften er på 4 æg eller færre. Hørfrøslim kan også bruges, eller prøv at bruge væsken fra en dåse kikærter eller hvide bønner.
Hvis man vil være helt uden æg, kan denne opskrift bruges, men jeg synes ikke selv, at den bliver vildt god.
Bunde uden æg
160 g kokosolie eller smør 50 g. agavesirup
½ tsk. hjortetaksalt
120 g havregryn – glutenfri havregryn eller hirseflager kan bruges
75 g speltmel – gerne fint – rismel kan også bruges
Bland havregryn og mel. Smuldr smørret eller kokosolien heri. Bland agavesirup og hjortetaksalt og kom det i dejen. Ælt dejen godt sammen. Del dejen i 2 dele. Tegn, på et stykke bagepapir omridset af 2 lagkageforme, og tryk dejen ud herpå.
Bages ved 200° C i 20 minutter.
Inspireret af: Allergibagebogen af Charlotte Peyk
Bunde med mandelmel - glutenfri
Til 3 bunde
6 æg
1 dl. sukrin eller ½ dl. agavesirup
4 spsk. mandelmel
4 spsk. kokosmel
1 spsk. FiberHUSK
2 tsk. bagepulver
1 tsk. vaniljepulver
100 g. smeltet kokosolie eller smør
Pisk æg og Sukrin sammen til en luftig masse. Bland rasten af ingredienserne i. Læg bagepapir på en bageplade og hæld dejen ud på bagepapiret, i den størrelse bunden skal have.
Bag bundene i en forvarmet ovn på 180 grader i 15 minutter.
Inspireret af: Helsemagasinet VOF, marts 2012
Bunde uden mel - glutenfri
250 g. dadler
2-3 dl. vand
½ tsk. vaniljepulver
8 æggehvider
200 g. pekannødder, hasselnødder eller mandler
Kokosolie
Indstil ovnen på 180 grader. Kom dadlerne i en gryde sammen med 2 dl. vand og vanilje, og kog dem ved svag varme i ca. 15 minutter, til dadlerne er faldet sammen. Rør dadlerne til en tyk grød. Afkøl. Grøden skal være blød men ikke flydende. Hæld mere vand i, hvis den er for tyk.
Pisk æggehviderne stive. Vend forsigtigt lidt mere end halvdelen af daddelmassen i æggehviderne med en skraber. Gem resten af daddelmassen* til fyldet – se under fyld til lagkage.
Hak nødderne groft – enten i posen med en hammer eller i en foodprocessor. De må gerne knuses, men må ikke være pulveriserede.
Fordel æggehvidemassen ud på en bageplade med bagepapir. Lav to runde bunde på hver sin bageplade og fordel de hakkede nødder ovenpå. Bag bundene i ca. 20 – 25 minutter ved 180 grader. Bundene bliver brune, men må ikke blive mørke. Afkøl.
Inspireret af: Spis dig yngre af Thorbjørg Hafsteinsdottir
---
Lagkagebunde lavet på bønner – æggefri, nøddefri, kan være glutenfri
Ideen til at lave bønnekagerne om til lagkagebunde, kom fra en kunde i forretningen. Bønnekager er meget mættende, så der skal ikke så meget kage per person.
Kakao Bønne Bund – melfri, æggefri, nøddefri, kan være glutenfri
250 g. kogte sorte bønner eller azuki bønner; butterbeans kan også bruges. Brug enten bønner fra dåse eller lav dem selv. Husk at lægge bønnerne i blød dagen før og kog dem efter anvisningen på posen.
2 spsk. kakaopulver
1 ¼ dl. fine havregryn (kan være glutenfri)
¼ tsk. salt
1 ¼ dl. agavesirup, ahornsirup eller honning
½ dl. kokosolie, med eller uden smag
1 tsk. vaniljepulver
½ tsk. bagepulver
Sæt ovnen på 180 grader. Tilsæt alle ingredienser. Blend det hele, så det bliver meget blødt og cremet. Sørg for at alle bønner er helt blendet. Smør to runde lag ud på to bagepapir. Bag kagen i 10-15 minutter eller indtil du kan stikke en strikkepind ned i kagen, uden der sidder noget fast, når du hiver den op igen. Lad kagen køle af i mindst 10 minutter, før den lægges i lag.
Ps. Der skal meget creme i en bønnekage, da den ellers kan blive tør, hvis den har stået og trukket natten over.
Hvid Bønne Bund – melfri, glutenfri, nøddefri
2 ½ dl. hvide bønner – butterbeans kan også bruges. Brug enten bønner fra dåse eller lav dem selv. Husk at lægge bønnerne i blød dagen før og kog dem efter anvisningen på posen. Bønnerne skal helst ikke være for varme, når kagen fremstilles, da de ellers kan være for varme for æggene.
3 æg eller 2 XL æg
50 g. agavesirup
½ tsk. vaniljepulver
Sæt ovnen på 180 grader. Blend det hele sammen i en foodprocessor. Ønskes kagen mere let, kan æggene piskes for sig og hældes i til allersidst.
Tilsæt herefter:
25 g flydende kokosolie (med eller uden smag) (smeltet på lav varme i en gryde)
20 gram helt fint kokosmel** (eller 22,5 g. kakaopulver og 10 g. agavesirup, hvis det skal være chokoladekage)
¼ tsk. havsalt
½ tsk. natron
¾ tsk. bagepulver
Blandes med basen. Smør to runde lag ud på to bagepapir. Bag kagen i 10-15 minutter eller indtil du kan stikke en strikkepind ned i kagen, uden der sidder noget fast, når du hiver den op igen. Lad kagen køle af i mindst 10 minutter, før den lægges i lag
**Kokosmel kan skiftet ud med rismel eller majsmel. Kokosflager eller groft kokosmel kan også blendes fint i en tør blender.
Ps. Der skal meget creme i en bønnekage, da den ellers kan blive tør, hvis den har stået og trukket natten over.
Velbekomme!