Forslag til lagkagebunde - glutenfri, melfri, mælkefri, nøddefri, æggefri

Min kæreste er lige fyldt 30 år. De sidste 5 år, vi har været sammen, har jeg lavet en lagkage til hver af hans fødselsdage. De fleste af hans gæster kan sagtens tåle sukker, mælk, fløde og gluten, men hvad så med dem, som ikke kan? Her har jeg samlet et par forslag til, hvordan bundene kan laves.
Nogle er uden æg, andre glutenfri, mælkefri eller nøddefri, andre igen er melfri og lavet på æg, bønner eller mandler.





Forslag til fyld og topping kommer her: Fyld og Topping.

Forslag til lagkagebunde:

Bunde med mel

3 æg
60 g. agavesirup
2 spsk. vand
½ tsk. bagepulver eller hjortetakssalt
50 g. fint speltmel


70 g. majsstivelse eller kartoffelstivelse
Pisk de hele æg godt sammen. Tilsæt agavesiruppen og pisk videre indtil dejen er let og skummende. Tilsæt vandet. Bland bagepulver/hjortetakssalt og de to slags mel og vend det forsigtigt i dejen.
Dejen bages i tre bunde på bagepapir eller i lagkageforme, som skal være smurt godt. Bagetid er ca. 6 minutter ved 225 grader. Dejen kan også hældes i en form. Når kagen er bagt, fjernes springformen. Når kagen er kold flækkes den i 3 dele. Bagetiden er så 30-40 minutter ved 200 grader.
Inspireret af: Frøken Jensens Kogebog

Glutenfri bunde

300 g. æg (ca. 5 store æg eller 6 små)
60 g. agavesirup eller 1 dl. sukrin
100 g. rismel
50 g. kartoffelstivelse eller majsstivelse
½ tsk. bagepulver
Smør en springform godt med kokosolie eller smør og drys den med rismel. Æg og sukker piskes stift i en skål. Melsorterne og bagepulver afvejes i en særskilt skål og blandes godt. Blandingen sigtes og vendes forsigtigt i æggemassen. Dejen hældes herefter i formen,
Bag kagen ved 200 grader i ca. 15-20 minutter.
Kagen afkøles i formen i ca. 5 minutter, inden den vendes ud på en bagerist. Tag springformen af. Når kagebunden er helt kold, kan den flækkes i 3 bunde med en skarp kniv.
Inspireret af: Naturlig Glutenfri Bagning ved Turid Nagelhus

Bunde uden æg – æggefri

Brug fx Orgran No Egg - æg-erstatningsmiddel i stedet for æg i opskrifterne herover.
Eller brug en af mulighederne herfra denne side med æg-erstatninger. Brug fx Chia-æg eller hørfrø-æg, hvis opskriften er på 4 æg eller færre. Hørfrøslim kan også bruges, eller prøv at bruge væsken fra en dåse kikærter eller hvide bønner.
Hvis man vil være helt uden æg, kan denne opskrift bruges, men jeg synes ikke selv, at den bliver vildt god.

Bunde uden æg
160 g kokosolie eller smør
50 g. agavesirup
½ tsk. hjortetaksalt
120 g havregryn – glutenfri havregryn eller hirseflager kan bruges
75 g speltmel – gerne fint – rismel kan også bruges
Bland havregryn og mel. Smuldr smørret eller kokosolien heri. Bland agavesirup og hjortetaksalt og kom det i dejen. Ælt dejen godt sammen. Del dejen i 2 dele. Tegn, på et stykke bagepapir omridset af 2 lagkageforme, og tryk dejen ud herpå.
Bages ved 200° C i 20 minutter.
Inspireret af: Allergibagebogen af Charlotte Peyk

Bunde med mandelmel - glutenfri

Til 3 bunde
6 æg
1 dl. sukrin eller ½ dl. agavesirup
4 spsk. mandelmel
4 spsk. kokosmel
1 spsk. FiberHUSK
2 tsk. bagepulver
1 tsk. vaniljepulver
100 g. smeltet kokosolie eller smør
Pisk æg og Sukrin sammen til en luftig masse. Bland rasten af ingredienserne i. Læg bagepapir på en bageplade og hæld dejen ud på bagepapiret, i den størrelse bunden skal have.
Bag bundene i en forvarmet ovn på 180 grader i 15 minutter.
Inspireret af: Helsemagasinet VOF, marts 2012



Bunde uden mel - glutenfri

250 g. dadler
2-3 dl. vand
½ tsk. vaniljepulver
8 æggehvider
200 g. pekannødder, hasselnødder eller mandler
Kokosolie
Indstil ovnen på 180 grader. Kom dadlerne i en gryde sammen med 2 dl. vand og vanilje, og kog dem ved svag varme i ca. 15 minutter, til dadlerne er faldet sammen. Rør dadlerne til en tyk grød. Afkøl. Grøden skal være blød men ikke flydende. Hæld mere vand i, hvis den er for tyk.
Pisk æggehviderne stive. Vend forsigtigt lidt mere end halvdelen af daddelmassen i æggehviderne med en skraber. Gem resten af daddelmassen* til fyldet – se under fyld til lagkage.
Hak nødderne groft – enten i posen med en hammer eller i en foodprocessor. De må gerne knuses, men må ikke være pulveriserede.
Fordel æggehvidemassen ud på en bageplade med bagepapir. Lav to runde bunde på hver sin bageplade og fordel de hakkede nødder ovenpå. Bag bundene i ca. 20 – 25 minutter ved 180 grader. Bundene bliver brune, men må ikke blive mørke. Afkøl.
Inspireret af: Spis dig yngre af Thorbjørg Hafsteinsdottir

---

Lagkagebunde lavet på bønner – æggefri, nøddefri, kan være glutenfri

Ideen til at lave bønnekagerne om til lagkagebunde, kom fra en kunde i forretningen. Bønnekager er meget mættende, så der skal ikke så meget kage per person.
 


Kakao Bønne Bund – melfri,  æggefri, nøddefri, kan være glutenfri

250 g. kogte sorte bønner eller azuki bønner; butterbeans kan også bruges. Brug enten bønner fra dåse eller lav dem selv. Husk at lægge bønnerne i blød dagen før og kog dem efter anvisningen på posen.
2 spsk. kakaopulver
1 ¼ dl. fine havregryn (kan være glutenfri)
¼ tsk. salt
1 ¼ dl. agavesirup, ahornsirup eller honning
½ dl. kokosolie, med eller uden smag
1 tsk. vaniljepulver
½ tsk. bagepulver
Sæt ovnen på 180 grader. Tilsæt alle ingredienser. Blend det hele, så det bliver meget blødt og cremet. Sørg for at alle bønner er helt blendet. Smør to runde lag ud på to bagepapir. Bag kagen i 10-15 minutter eller indtil du kan stikke en strikkepind ned i kagen, uden der sidder noget fast, når du hiver den op igen. Lad kagen køle af i mindst 10 minutter, før den lægges i lag.

Ps. Der skal meget creme i en bønnekage, da den ellers kan blive tør, hvis den har stået og trukket natten over.

Inspireret af: Brownie med chokolade og… sorte bønner
 

Hvid Bønne Bund – melfri, glutenfri, nøddefri

2 ½ dl. hvide bønner – butterbeans kan også bruges. Brug enten bønner fra dåse eller lav dem selv. Husk at lægge bønnerne i blød dagen før og kog dem efter anvisningen på posen. Bønnerne skal helst ikke være for varme, når kagen fremstilles, da de ellers kan være for varme for æggene.
3 æg eller 2 XL æg
50 g. agavesirup
½ tsk. vaniljepulver
Sæt ovnen på 180 grader. Blend det hele sammen i en foodprocessor. Ønskes kagen mere let, kan æggene piskes for sig og hældes i til allersidst.

Tilsæt herefter:
25 g flydende kokosolie (med eller uden smag) (smeltet på lav varme i en gryde)
20 gram helt fint kokosmel** (eller 22,5 g. kakaopulver og 10 g. agavesirup, hvis det skal være chokoladekage)
¼ tsk. havsalt
½ tsk. natron
¾ tsk. bagepulver
 
Blandes med basen. Smør to runde lag ud på to bagepapir. Bag kagen i 10-15 minutter eller indtil du kan stikke en strikkepind ned i kagen, uden der sidder noget fast, når du hiver den op igen. Lad kagen køle af i mindst 10 minutter, før den lægges i lag
 
**Kokosmel kan skiftet ud med rismel eller majsmel. Kokosflager eller groft kokosmel kan også blendes fint i en tør blender.
 
Ps. Der skal meget creme i en bønnekage, da den ellers kan blive tør, hvis den har stået og trukket natten over.

Inspireret af: Tre forskellige kager

Se opskrifter på fyld her

Se opskrifter på topping her

Velbekomme!

Etiketter: , , , , , ,