Pitabrød - med Speltmel eller Glutenfri

Hjemme hos mig sker det gang på gang, at jeg først finder ud af, hvad jeg vil have til aftensmad ca. 5 minutter før jeg vil have det. Derfor er det altid praktisk, at man hurtigt kan lave nogle boller eller brød med bagepulver og så være kreativ med aftensmaden.

Her kommer to opskrifter på pitabrød, hvortil der kan bruges bagepulver i stedet for gær. Jeg har valgt at skrive opskriften ned med gær også, så pitabrødene kan laves i forvejen, hvis der er tid til dette. Selvfølgelig er det altid bedst at have planlagt lidt på forhånd, men nogle gange kan det glippe.

Der følger også forslag til, hvad der kan komme i pitabrødene.

Pitabrød - med speltmel


12 stk.

25 g. gær, eller 5 g. tørgær eller 1 ½ tsk. bagepulver – se under bagning med bagepulver*

4 ½ dl. lunkent vand

1 ½ tsk. salt

1 tsk. rørsukker, palmesukker eller honning

1 ½ spsk. olivenolie

Ca. 700 g. sigtet speltmel eller halv sigtet, halvt groft speltmel

Opløs gæren i den lunkne vand og tilsæt 1 dl. mel. Lad blandingen stå et par minutter og tilsæt herefter de øvrige ingredienser. Ælt dejen godt, til den føles blød og smidg. Sæt dejen til hævning under et fugtet viskestykke ved stuetemperatur i 1 time. Ælt dejen godt igennem efter hævning og del den i 12 lige store boller. Rul hver bolle ud i ca. ½ cm tykkelse og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad de udrullede boller eter hæve i ca. en halv time. Tænd imens ovnen på 250 grader. Pensl pitabrødene med lidt vand og sæt dem i ovnen i ca. 10 minutter. Brødene tager ikke særligt meget farve. Pitabrødene skal være bløde og skal kunne skæres igennem uden problemer.

*Bagning med bagepulver: Tænd for ovnen på 250 grader. Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål og tilsæt herefter vand og olie. Ælt dejen grundigt og form 12 boller af dejen. Rul hver bolle ud til ca. ½ cm. i tykkelse og bag pitabrødene ved 250 grader i ca. 10 minutter. Brødene tager ikke særligt meget farve. Pitabrødene skal være bløde og skal kunne skæres igennem uden problemer.
En anden måde at bage pitabrød er at rulle bollerne ud til pitabrød, lade dem hæve, hvis der er gær i, og så bage dem enkeltvis på en tør, hed pande 3-4 minutter på hver side.

Bliver der pitabrød til overs, kan disse fryses ned til en anden gang.

---

Disse glutenfri pitabrød er inspireret af opskriften fra ”Naturlig Glutenfri Bagning” af Turid Nagelhus. Jeg bruger meget hendes opskrifter til at gå ud fra, da de er nemme og uden glutenfrie melblandinger som Finax, Semper eller lignende.

Glutenfri Pitabrød


6 stk.

300 g. lunken vegetabilsk mælk, mælk eller vand

2 strøgne spiseskeer samt 1 strøgen teske FiberHUSK (vigtigt at mængden passer)

100 g. rismel

50 g. majsmel

50 g. majsstivelse/kartoffelstivelse

50 g. olivenolie

10 g. palmesukker eller 5 g. agavesirup

15 g. gær eller 5 g. tørgær eller 1 tsk. bagepulver

1 tsk. salt

¼ tsk. tørret knust koriander

½ tsk. tørret basilikum (kan udelades)

Dejen røres bedst på en maskine. Dejen kan godt blive lidt svær at røre rundt med en elpisker, men det kan lade sig gøre. Bruges gær, skal dette først opløses i mælken inden FiberHUSK tilsættes. Den lunkne mælk og FiberHUSK piskes sammen i en skål i fem minutter, eller indtil blandingen gelerer kraftigt., Rismel, majsmel, majstivelse/kartoffelstivelse, olivenolie, sukker/sirup, (bagepulver), salt, koriander og basilikum måles af i en anden skål og piskes sammen med geleblandingen. Rør det gerne sammen i 15 minutter, eller brug hænderne til det sidste (husk olie på hænderne). Dejen kan godt virke klumpet.

Husk at smøre hænderne med olie inden dejen håndteres. Kom også lidt olie på bordet, før dejen vendes ud herpå. Dejen rulles til en pølse og skæres i 6 lige store stykker. Tril stykkerne til boller i hænderne og rul derefter bollerne ud til ca. 1 cm. flade pitabrød. Læg pitabrødene på en plade beklædt med bagepapir. Smør pitabrødene med lidt olie og lad dem stå lunt i ca. 1 time. Bruges bagepulver skal pitabrødene ikke hæve.

Bag pitabrødene ved 250 grader i 5-8 minutter.

Pitabrødene kan også bages enkeltvis på en tør, hed pande i 3-4 minutter på hver side.Fyld


Små skåle med skinke, agurk og tomater i tern, frisk basilikum, tun, strimlet salat, ærter, majs. Jeg holder selv meget af mayonnaisen fra Rømer, som dressing til pitabrød.

Eller hvad med disse varianter:

Fyld til pitabrød – med okse- eller kyllingekød


400 g. hakket okse- eller kyllingekød

1 løg

2 fed hvidløg

1 dåse hakkede tomater

½ tsk. tørret, knust koriander

1 spsk. tørrede timian til oksekødet

1 spsk. karry til kyllingen

Kokos- eller olivenolie

Pil løget og hak det fint. Pil hvidløget og hak det fint. Svits løg og hvidløg på panden eller i en lille gryde i lidt olie, indtil det er gennemsigtigt. Bruges kyllingekød svitses karryen med nu. Hæld okse- eller kyllingekød på panden eller i gryden og svits til kødet er klart. Hæld de hakkede tomater og krydderier ved. Varm retten igennem, til det meste af væsken er borte.

Serveres til hjemmebagte pitabrød.

Velbekomme!

Etiketter: , , , ,