Boghvede Morgenknas

Knas, knas, knas – sådan lyder det, når man sætter tænderne i denne morgenmad. Det er en lækker kombination af forskellige tørrede bær, krydderier og sprøde hele boghvedekerner, der har stået og tørret i en tørreovn/dehydrator i minimum 20 timer.

Hvis du ikke har en dehydrator/tørreovn, kan du sætte ovnlågen på klem, sætte ovnen på 50 grader og lade morgenknasen tørre natten over.

Almindelig boghvede stammer fra Centralasien og kom til Europa i Middelalderen. I Danmark har boghvede været dyrket siden 1500 tallet. Boghvede har sit navn, fordi frøene har samme trekantede facon som bøgetræets frø. Selvom navnet boghvede hentyder til hvede, indeholder boghvede ingen gluten. Derfor er frøet velegnet til glutenallergikere.

Boghvede indeholder ca. 12-13 % protein, 3-4 % fedtstoffer, 4 % kostfibre, 67 % stivelse og 10 % vand.

Boghvede har et højt indhold af lysin, som er en aminosyre, der er nødvendigt for opbygningen af kollagen. Kollagen indgår i bl.a. skelet, brusk og bindevæv.

Da boghvede har et højt indhold af protein og sunde fedtstoffer, vil indtagelsen af dette give en længere mæthedsfornemmelse og er derfor ganske nyttigt som morgenmadsgrundlag.

Man kan godt spire boghvede, men man skal være ekstra opmærksom og skylle boghveden ofte. Der dannes nemlig et beskyttende slimlag omkring kornet, som hurtigt kan komme til at lugte.

Jeg synes hel boghvede er nemmest at arbejde med, hvis de blot har ligget i blød natten over og skylles grundigt om morgenen.

Hvis du ikke kan lide eller tåle boghvede, kan man bruge græskarkerner og/eller solsikkekerner i stedet.

Kilde




Disse opskrifter er inspireret af Renée Voltaires Bovete Crunch/Boghvede Crunch. Jeg har ikke haft nogen opskrift at gå ud fra, så jeg har lavet opskrifterne ud fra mine egne ideer.


Boghvede Morgenknas med Hindbær


En hel plade til tørreovnen/dehydratoren

2 dl.hel boghvede

1 dl gyldne hørfrø/brune hørfrø eller chiafrø

1 dl rosin

½ dl gojibær

1 dl frosne hindbær (eller blåbær, jordbær, solbær eller ribs)

¼ tsk. havsalt





Eksotisk Boghvede Morgenknas


En hel plade til tørreovnen/dehydratoren

2 dl.hel boghvede

1 dl gyldne hørfrø/brune hørfrø eller chiafrø

½ dl rosiner/tranebær/morbær

½ dl figner/dadler/ananas/mango – skåret i tern

½ dl gojibær/kirsebær/incabær

1 tsk. kanel

1 tsk. kardemomme

¼ tsk. havsalt

Ekstravaganza:

Evt. ½ dl græskarkerner

Evt. ½ tsk. vaniljepulver

Evt. ½ dl kakaonibs eller

Evt. 1-2 spsk. kakaopulver/carobpulver sammen med en moset banan





Boghvede Morgenknas med Kerner (Candidavenlig)


En hel plade til tørreovnen/dehydratoren

2 dl hel boghvede

1 dl gyldne hørfrø/brune hørfrø eller chiafrø

½ dl græskarkerner

½ dl solsikkekerner

½ dl kakaonibs

1 tsk. kanel

½ tsk. vaniljepulver

¼ tsk. havsalt

Evt. 1 dl blåbær


Sådan gør du:

Iblødsætning:

Sæt den hele boghvede i blød med rigeligt vand natten over.

Sæt hørfrø i blød med 1 ½ dl vand natten over.

Sæt chiafrø i blød med 2 dl vand natten over. Rør godt i chiafrøene indtil vandet begynder at gelere.

Hæld de tørrede bær/frugter i en skål og vend dem rundt med maks. 1 spsk. vand. Dette gøres, så de tørrede frugter eller bær ikke når at tørre for meget ud i tørreovnen/dehydratoren. Jeg gør dette, da jeg synes det giver en god konsistens, men det er ikke partout nødvendigt.

Alle frø eller kerner skal ligge i vand minimum en time før tilberedning og gerne natten over.

Tilberedning:

Om morgenen skylles boghveden grundigt. Hørfrø eller chiafrø skal IKKE skylles.

I en skål kombineres alle ingredienser. Rør godt rundt, så alt bliver blandet grundigt sammen. Bruges frosne bær, vil disse langsomt tø op i blandingen. Derefter fordeles/mases de ud med skeen i blandingen.

Fordel dejen på et bagepapir til tørreovnen. Brug en god spatel, så massen bliver ligeligt fordelt.

Sæt pladen ind i tørreovnen og tør morgenknaset ved maks. 40 grader i ca. 20 timer, eller til det er sprødt. Husk at vende knaset om midtvejs, så begge sider bliver sprøde.

Knæk morgenknasen og fordel den i en skål. Hæld vegetabilsk mælk udover og server.

Hampemælk – se her nederst.

Andre former for vegetabilsk mælk – se her







Efter 20 timer i tørreovnen.

Morgenknasen holder sig fint i en lufttæt beholder i op til et par uger. Sæt gerne beholderen på køl, så holder den længere.



Tips: Man kan også tørre hel boghvede, som de er efter iblødlægning, og bruge kernerne som knas til mysli, chiapudding, smoothies eller yoghurt.

Knas, knas, knas!

Etiketter: , , , , , ,