Fastelavnsboller - med spelt, uden æg eller glutenfri

”Fastelavn er mit navn…” og så skal der bages fastelavnsboller. Jeg har søgt efter nogle lækre fastelavnsboller, som både kan være glutenfri og/eller æggefri. Jeg har også fundet en glutenfri og æggefri kagecreme, som nogen måske vil finde interessant.

Med disse opskrifter er der to måder at lave fastelavnsboller på. Den ene måde er en bolle med fyld indeni og den anden er en flad bolle med fyld ovenpå.

Dejene kan laves både med gær, tørgær eller bagepulver. Bagepulver kan bruges til candidavenlige udgaver. Bruges bagepulver, skal bollerne ikke hæve!

Den første opskrift er med spelt (ikke glutenfrit) - den næste opskrift er glutenfri!
 
 
 


Hurtige fastelavnsboller lavet på SPELT – æggefri


12 fastelavnsboller (Ikke glutenfrie!)

90 g kokosolie

1 ½ dl rismælk, havremælk eller anden vegetabilsk mælk

3 spsk. kokospalmesukker, Sukrin eller Birkesød (1 ½ spsk. Sukrin+ eller agavesirup)

½ tsk. salt

3 tsk. kardemomme

300 g groft speltmel. Sigt eventuelt melet, hvis der er for mange større kliddele

¾ tsk. tørgær, 30 g gær eller 1 tsk. bagepulver

Smelt kokosolien i en gryde. Sluk for varmen, og hæld mælken i. I en skål blandes sødemidlet, salt, kardemomme, mel og tørgær. Hæld olieblandingen i. Rør dejen rundt til den er fast og let fedtet.
 
Variation nummer 1:

Form 12 flade boller, og lav en fordybning i midten. Fyld en spiseskefuld marmelade eller kagecreme (se længere nede) i fordybningen, og lad bollerne hæve ca. 20 minutter.
 
 

 
 
Bag bollerne ved 250 grader i 8-10 minutter.

Når bollerne er afkølede, pyntes de med smeltet chokolade eller glasur af Sukrin flormelis omkring fyldet eller en af disse glasurer.

Variation nummer 2:

Lad dejen hæve et lunt sted i ½ time. Del dejen i 12 stykker, og flad hver enkelt bolle ud på et meldrysset bord. Dejen skal være ca. ½ cm tyk. Fyld hvert flade stykke med 1 spiseskefuld creme (se længere nede) eller syltetøj. Fold kanterne ind over midten, og luk enderne godt til. Vend bollen om, og sæt den på en bageplade med bagepapir. Lad bollerne hæve på pladen i 20 minutter.
 
 



Bag dem ved 225 grader i ca. 12-15 minutter.

Tip: Man kan tilsætte 1 æg, hvis man kan tåle dette og vil have ekstra fylde til dejen.
 
 

GLUTENFRIE fastelavnsboller


Kan blive æggefri (se under * længere nede)

12 stk.

1 ½ dl lunkent vand

1 dl rismælk eller mandelmælk med 1 tsk. citronsaft

1 spsk. + 1 tsk. FiberHUSK

90 g kokosolie

2 æg (120 g.)*

250 g rismel, hirsemel eller boghvedemel

100 g majsmel, hirsemel, quinuamel eller boghvedemel

100 g majsstivelse eller kartoffelstivelse (evt. tapiokastivelse)**

40 g kokospalmesukker, Sukrin eller Birkesød (eller 20 g Sukrin+ eller agavesirup)

½ tsk. tørgær, 25 g gær eller 1 tsk. bagepulver

1 tsk. stødt kardemomme

1 tsk. stødt koriander

Hæld vand, rismælk med citron og FiberHUSK i en røremaskine. Vand og rismælk må ikke være iskoldt, men røremaskinen skal nok varme væsken op imens. Rør blandingen i 5 minutter, og kom kokosolien og æggene i. Rør lidt i blandingen, og hæld de tørre ingredienser i. Rør alle ingredienser sammen i 15 minutter. Læg film over røreskålen, og lad blandingen stå til hævning i 20-30 minutter. Bruges bagepulver, skal dejen ikke hæve.

Smør hænderne i olie og slå dejen ned.

Brug variation 1 eller 2 her ovenover eller denne 3. variation: Drys majsstivelse på bordet, og del dejen i 3 dele. Tril hver del til en aflang pølse, og rul pølsen ud til ½ cm. tyk, stor firkant. Del firkanten i 4, og læg en spiseskefuld creme eller marmelade i midten af dejen. Fold siderne indover og vend bollen om. Sæt bollen på en bageplade med bagepapir. Lad bollerne hæve under et fugtigt klæde i ca. ½ time. Bruges bagepulver, skal bollerne ikke hæve.

Bag bollerne ved 250 grader i ca. 10-15 minutter.

Tips:

*Æggene kan udelades. Dejen bliver lidt mere porøs. En mulighed er at tilsætte 1 tsk. FiberHUSK mere eller blandingen No Egg.

**majstivelse og kartoffelstivelse er rent sukker for kroppen. I glutenfri opskrifter er det svært at undlade stivelsen, da det hjælper på konsistensen og holder længe på fugtigheden. Tapiokamel og kartoffelstivelse ligner hinanden i konsistensen.

Inspireret af Turid Nagelhus – Naturlig Glutenfri Bagning
 


Æggefri kagecreme/kakaocreme - mælkefri og glutenfri


Ca. 3 ½ dl kagecreme

4 spsk. majsstivelse

2 spsk. kokospalmesukker (eller i alt 2 ½ spsk. Sukrin eller Birkesød – uden agavesirup)

½ spsk. agavesirup

½ tsk. vaniljepulver

3 dl rismælk, havremælk (ikke glutenfri) eller anden vegetabilsk mælk.

Eventuelt 1 spsk. kakao, hvis der skal bruges kakaocreme

Bland de tørre ingredienser i en gryde. Tilsæt mælken lidt efter lidt, og rør det hele godt sammen, så der ikke kommer klumper. Tænd for varmen, når al mælken er rørt i. Bring cremen i kog under omrøring – tager ca. 5 minutter. Når cremen har kogt i 1-2 minutter, køles den af og bruges i kager eller fastelavnsboller.

Glutenfri kagecreme med æg - mælkefri


Ca. 6 dl.

3 dl vegetabilsk mælk – gerne rismælk.

6 æggeblommer

1 ½ spsk. agavesirup

2 tsk. majsstivelse

½ tsk. vaniljepulver

Alle ingredienser piskes sammen i en gryde og koges langsomt op under omrøring, indtil kagecremen er tyk og cremet. Cremen afkøles lidt, inden den bruges.


Pynt: Hav 85 % chokolade klar. Knæk chokoladen i stykker og læg et stykke chokolade på hver bolle, lige når de er kommet ud af ovnen. Vent til chokoladen er smeltet, og smør chokoladen ud.
 
 
 

Glasur: Blend 3 dl vand med 2 dl dadler (10 medjool dadler) indtil der opstår en lidt flydende dadelpasta. Miks 2-3 spsk. kakaopulver i blandingen, og brug denne som glasur. Sukrin Flormelis kan også bruges som glasur, samt hjemmelavet chokoladesauce eller carobsauce:

Lækker chokoladesauce


Chokoladesauce – mælkefri

1 dl kakaosmør

1 dl kakaopulver

4 spsk. agavesirup

1 knivspids salt

Smelt kakaosmørret over svag varme. Tag kasserollen af varmen. Sigt kakaopulveret i kasserollen, og pisk til der ikke er flere klumper. Hæld agavesirup og salt i. Pisk sammen. Agavesiruppen tykner saucen en smule. Put saucen i en tom agavesirup tube/beholder eller server chokoladesaucen i en skål.

Overskydende chokoladesauce kan fryses ned og genbruges, til en anden gang der skal være fest.

Carobsauce


1 ½ dl carobpulver

½ dl lucuma pulver

2 ½ dl smeltet kokosolie (gerne med smag)

½ tsk. vaniljepulver

1 knivspids salt

Smelt kokosolien over svag varme i en lille kasserolle. Bland carob, lucuma, vaniljepulver og salt sammen i en skål, og pisk kokosolien i blandingen. Blandingen er ret grynet nu, men når den køler ned, bliver den mere glat.

Marmelade/Syltetøj fyld


Her kan bruges syltetøj sødet med æblekoncentrat eller druesaft:

Fior di Frutta som kan fås i utallige varianter: Fx Blåbær, jordbær, hindbær, appelsin, abrikos.

Clearspring marmelade sødet med druesaft: Fx Blåbær, jordbær, hindbær, appelsin, abrikos.

St. Dalfour sødet med druesaft: Fx Blåbær, jordbær, hindbær, appelsin, abrikos.

 

Velbekomme!

Etiketter: , , , , , , , , ,