Helt "Almindelige" Grove Tynde Pandekager

Tirsdagen efter fastelavn er i mange lande kendt som Pandekagedagen. Her samles store og små om at spise pandekager og lave pandekageløb.

Fastelavns søndag var, før i tiden, den sidste fridag inden fasten. Derfor festede man og sørgede for at få rigeligt af alle de lækre sager, man ellers ikke måtte spise i over en måned. På Pandekagedagen om tirsdagen spiste man så de allersidste rester af den lækre mad.

I dag er det ikke længere en del af kristendommen at faste i 40 dage, men Pandekagedagen er blevet hængende som en hyggelig og velsmagende tradition, særligt i engelsktalende lande.

I dag er pandekager uløseligt forbundet med eventyr og børnebøger: Hekse bygger huse af pandekager, Pippi Langstrømpe serverer dem for sine venner og Rasmus Klumps mor laver et bjerg af pandekager til ham.


Disse pandekager er grove og kan vendes i luften. Denne opskrift er så enkel at lave.

For glutenfri opskrift se her.


 

Helt ”almindelige” grove tynde pandekager

Ca. 8 stk.
2 æg
2 dl. mælk/vegetabilsk mælk
2 ½ dl. groft speltmel – gerne hurtigt sigtet, så de største klid sigtes fra.
Reven skal af ½ citron
½ tsk. kardemomme
Lidt salt
1 ½ spsk. smeltet kokosolie eller smør
1 ½ spsk. honning/agavesirup/Sukrin/Birkesød
 
Pisk æg og mælk sammen. Sigt melet ned i æggemassen. Tilsæt citronskal, kardemomme og lidt salt. Rør det sammen og tilsæt fedtstof og sødemiddel. Normalt lader man dejen stå en time i køleskabet, men så længe kan jeg ikke vente.
Tænd for blusset med en pandekagepande eller keramisk pande på. Det skal være en overflade, hvor pandekagerne let kan slippe. Smør panden med fedtstof – smør eller kokosolie, og hæl en dråbe dej på panden. Når dejen syder, er panden klar. Hæl ½-1 dl. dej på panden, afhængigt af, hvor store pandekagerne skal være. Vend panden rundt, så dejen fordeles tyndt ud på panden. Når overfladen er tør, vendes pandekagen – enten med en spatel eller i luften.
Læg pandekagen på en tallerken og vend en tallerken på hovedet og placer den over pandekagerne, så de holdes lune og bløde.
Fortsæt til al dejen er brugt op.



Serveres med:


Syltetøj

Her kan bruges syltetøj sødet med æblekoncentrat eller druesaft:

Fior di Frutta som kan fås i utallige varianter: Fx Blåbær, jordbær, hindbær, appelsin, abrikos.

Clearspring marmelade sødet med druesaft  Fx Blåbær, jordbær, hindbær, appelsin, abrikos.

St. Dalfour sødet med druesaft: Fx Blåbær, jordbær, hindbær, appelsin, abrikos.

 
 

Chokoladecreme:

Chokoladepålæg uden tilsat sukker og mælk

Chokoladecreme sødet med rismalt. Uden mælk. Min yndlings!

CashewsmørOg så med syltetøj ovenpå – Mums!

Hasselnøddesmør
 
 

 

En gammel klassiker – gjort moderne

Den gamle er med smør og brun farin.

Den nye er Ghee eller kokosolie og kokospalmesukker.

 

Frugter/bær:

En hel banan, drysset med vaniljepulver. Pandekagen må gerne være smurt med kokosolie med smag.

Æbler/pærer i tynde skiver, drysset med vanilje og kokospalmesukker.

Jordbær/hindbær/blåbær drysset med vanilje og kokospalmesukker

 

Den hardcore:

Spinatblade med bananer eller mango i skiver.

 

Det søde (med faldende glykæmisk indeks):

Akaciehonning

Ahornsirup

Kokospalmesukker

Agavesirup

Birkesød

Sukrin
 

Bon Appetit!


Etiketter: , , ,