Hjemmelavet Ghee

Ghee er renset eller klaret smør, hvor vand og mælkebestanddele er fjernet. Ghee er kun det rene smørfedt, så der er hverken laktose eller kasein i ghee. Der er derfor mange mælkeallergikere, der godt kan tåle Ghee, men prøv dig frem, hvis du vil være helt sikker.
Ghee kan ofte fås i østerlandske forretninger og helsekostbutikker, men er forholdsvis nemt at lave selv.

Det er bedst at bruge økologisk usaltet smør til fremstilling af ghee, da den salte smag alligevel forsvinder med mælkebestanddelene.
 
 

Hjemmelavet Ghee


Giver ca. 200 g.

En pakke økologisk usaltet smør på 250 g.

Smelt smørret i en tykbundet gryde over svag varme. Sørg for at det kun smelter og ikke bliver brunt. Efterhånden som smørret skiller, vil der dannes et lag skum foroven samt lidt brunligt bundfald. Der skal hverken røres i smørret eller fjernes noget, før smørret er helt klart.
 
 
 

Når smørret er helt klart og gennemsigtigt (det tager ca. 10 -15 minutter), tages gryden af varmen. Fjern det øverste lag skum og hæld gheen igennem et kaffefilter eller en si beklædt med et tyndt bomuldsklæde.
 
 
 
 
 
Hvis du har en bøtte med låg eller et vasket glas med låg, kan dette bruges til opbevaring. Jeg bruger en ghee glasbeholder, jeg har købt for mange år siden. Den er meget praktisk til formålet, men et tomt syltetøjsglas, kokosolieglas eller andet glas kan sagtens bruges.
 
 
 
 
 

 
 
Afkøl gerne gheen i køleskabet. Ghee har den fordel, at det kan opbevares i lang tid uden køl, men jeg kan nu godt lide ghee kold.

Ghee kan godt være lidt grynet. Men når det kommer på et stykke varmt brød eller iblandes mad, er dette ikke et problem.

Ghee kan bruges i retter, hvor man gerne vil have smørsmag, fx kartoffel eller blomkålsmos. Det smager også lækkert på et stykke nyristet/nybagt brød eller på en pandekage med kokospalmesukker.
 

Tip: Hvis du skal bruge mere ghee end én pakke smør, skal smørret stå over svag varme i længere tid.
250 g. smør = 10-15 minutter, 500 g. = 20-30 minutter, 1000 g. = 50-60 minutter.
 

Voila!

Etiketter: