Morgengrød

Morgengrød. Enten er man til grød, eller også er man ikke.

Hvis jeg laver grød om morgenen, tager det 5 minutter. Det er en hurtig måde at blive rustet til dagen på, men det er også vigtigt, at holde blodsukkeret stabilt, og mætheden ved lige, med en masse lækkert fyld ovenpå eller i grøden.

Her er mine almindelige og glutenfri morgengrødsversioner:


Havregrød


Til 2 personer

3 dl. havregryn – gerne fine – glutenfrie havregryn kan bruges

6 dl. vand

Lidt salt

Hæld vandet udover flagerne i en gryde og drys med salt. Kog vandet op. Skru ned til svag varme og rør rundt af og til. Grøden må ikke blive for tyk.

Man kan også bruge speltflager, bygflager, rugflager, kamutflager, lidt havreklid eller speltklid til havregrøden.Glutenfri grød


Til 2 personer

1 ½ dl. risflager

1 ½ dl. hirseflager

6 dl. vand

Lidt salt

Hæld vandet udover flagerne i en gryde og drys med salt. Kog vandet op. Skru ned til svag varme og rør rundt af og til. Grøden må ikke blive for tyk.

Man kan også bruge boghvedeflager eller quinuaflager til den glutenfri grød.
 
 


Forslag til fyld på grøden:


Det er vigtigt, der både er sunde fedtsyrer, samt proteiner via kværnede nødder, kerner eller frø.

1.      Hak hasselnødder, pekannødder, valnødder, mandler eller cashewnødder groft og hæld dem udover grøden. Solsikkekerner eller græskarkerner kan også bruges.

2.      Skær æbler, pærer eller bananer i tern og hæld dem udover grøden. Eller drys med tørrede rosiner, hakkede abrikoser, svesker, morbær, gojibær og/eller incabær.

3.      Hæld en spsk. hørfrøolie udover eller kværn* hørfrø eller chiafrø og strø dem over grøden. Min kæreste kan godt lide en klat smør på sin grød, så det kan man jo også gøre.

4.      Drys eventuelt med kokospalmesukker, Birkesød eller Sukrin.

5.      Lidt vaniljepulver, kanel, kardemomme eller lakridspulver kan også drysses udover grøden.

6.      Grøden er klar til at blive spist.
 
 
Prøv også denne nutidige øllebrød:

Nutidig Øllebrød


1-2 personer

3 dadler

¾ dl. speltflager

¾ dl. havregryn

1 spsk. pulveriserede brændenælder

2 tsk. hybenpulver

3 ½ dl. vand

Alt sættes i blød natten over. Om morgenen koges det hele sammen til en brun grød, der ligner og smager som øllebrød. Drys med knuste hørfrø eller chiafrø, samt andre forslag til fyld.


Tips:

HUSK/psyllium frøskaller og grød: Dette er et dårligt valg. Især når vi snakker om grød. HUSK suger så meget væske at grøden bliver til en geleklump. Det kan godt være, der skal fibre i grøden, men det er synd at bruge HUSK til dette. Kværn nogle hørfrø eller chiafrø og hæld dem udover den færdige grød. Skær æbler og bananer i skiver og drys udover. Hasselnødder, mandler, pekannødder eller valnødder hakkes groft og drysses udover med løs hånd. For en sød smag, kan man drysse med palmesukker eller lidt steviadrys, hvis der ikke skal være kalorier i sødemidlet. Sukrin eller Birkesød kan også bruges.
 
*Kværnede hørfrø eller chiafrø kan holde sig i op til en uge i køleskabet i en lukket beholder. Hørfrø eller chiafrø kan kværnes i en kaffekværn eller i en tør blender. Har du ikke en blender, kan en stavblender bruges. Det er lidt sværere, da frøene har en tendens til at klistre lidt fast til bladene. Men det fungerer da.

Etiketter: , , , , ,