Ristaffel

Det er lidt, som at komme tilbage i tiden og være barn igen. At sidde til bords og kunne vælge lige hvad man har lyst til i de små skåle, der står på bordet. Jeg har altid syntes et ristaffel var noget af det hyggeligste aftensmad, man kunne få.

Her kommer min version.
 
Hvis der ikke er tid til at lave hele ristaffelsortimentet, kan man bruge karryretten* sammen med ris og chutney. For en kødfri version se **
 
 

Ristaffel


4 personer eller 2 personer med madpakke dagen efter.

2 kyllingebryster skåret i fine tern, for kødfri version, se **.

1 dåse ananas i tern og i egen saft

2 spsk. karry – mild eller stærk – hvad du nu foretrækker

1 spsk. gurkemeje

½ - 1 tsk. salt

½ - 1 tsk. stødt spidskommen

¼ - ½ tsk. stødt peber

1 dåse bambusskud

1 dåse vandkastanjer, skåret i tern

1 dåse økologisk kokosmælk – minimum 55% kokosekstrakt

3 tsk. arrowroot eller 1 spsk. majsstivelse

---

4 dl. ris (Bioforce/A. Vogel har nogle virkelig lækre brune ris)

8 dl. vand

Lidt salt

Skyl risene og hæld dem op i en gryde. Hæld vandet ved, samt lidt salt, og lad det koge op. Når risene koger, skrues ned på laveste varme og de småkoger i 25-35 minutter. For at forkorte kogetiden, kan man eventuelt lægge risene i blød fra om morgenstunden. Derefter skyller man dem og hælder nyt vand ved.
Når der ikke er mere vand i risene, tages de af varmen og står under låg, til de skal serveres.

Varm en gryde op på mellem varme og hæld al ananassaften i gryden. Hæld karry, gurkemeje, spidskommen, peber og salt i ananassaften og rør det sammen. Hæld kyllingestykkerne i og sauter til kyllingen er gennemstegt. Skru ned for varmen.

Hæld halvdelen af ananasstykkerne i gryden, sammen med bambusskud og vandkastanjer. Åbn kokosmælken og rør arrowroot eller majsstivelse i. Der må ikke være klumper i. Hæld kokosmælken i gryden med kyllingestykkerne og rør rundt til saucen bobler/tykner. Smag til.

Lad karryretten stå på svag varme, til den skal serveres.

*Karryretten kan gøres mere fyldig med 2 blegselleri, skåret i tern, 2-3 spsk. rosiner, 3. spsk. cashewnødder og hele dåsen med ananas.

**I stedet for kyllingekød kan der bruges 1 dåse butterbeans eller kidneybønner (2 ½ dl. kogte bønner) eller 1–2 dl. røde splitlinser.
 

Hav knive og gafler parat. Det er ikke alle der mestrer at spise med spisepinde. Det er tilladt at tage den lille skål op til munden og skrabe maden ud med pindene.

Gør fyldet klar:


·        Frosne ærter overhældes med kogende vand. Lad dem stå i vandet, til de skal bruges. Si vandet fra og put dem op i en skål.

·        Hæld resten af ananasstykkerne op i en skål.

·        Rosiner

·        Skær 2 bananer i skiver og hæld lidt citronsaft over, så de ikke bliver brune.

·        Rist 1 dl. cashewnødder og 1 dl. pinjekerner kortvarigt på en pande med 1 tsk. kokosolie. Hold øje med nødderne, så de ikke bliver for brune. Hæld dem op i en skål.
 
 
 

·        Lav en hjemmelavet chutney:
 
 

Chutney – raw


Ca. 3 dl.

1 banan - skrællet og skåret i grove bidder

1 æble - skrællet og uden kernehus

2 tørrede mangoskiver (eller ½ frisk mango)

1 håndfuld tørrede abrikoser (ca. 6 stk.)

¼ dl. æbleeddike

Evt. 1 tsk. agavesirup

1 tsk. citronsaft

Lidt vaniljepulver

Salt

Evt. 1 tsk. ingefærpulver

Blend alle ingredienser i en blender, til du har en tyk creme. Hæld cremen op i en lille skål og sæt den på spisebordet. Cremen kan holde sig op til en uge i køleskabet.
 
 
 

Stil de små skåle med fyld på spisebordet sammen med en skål karryret og en skål ris. Læg spisepinde på bordet. Brug små skåle som tallerkener. Hæld ris i skålen og karryret ovenpå. Drys herefter ønsket fyld udover.

Velbekomme!


Etiketter: ,