Boller i Karry

Hvad skal vi have til aftensmad? Boller i Karry!


Opskriften her er uden mælk, hvede eller sukker.
 
 

Boller i Karry


Til 4 personer (eller 2 personer og madpakke dagen efter)

Start med at sætte risene over (medmindre du har tid til at lade farsen stå en time først):

Cremede ris


4 dl. korte brune ris - Jeg holder selv meget af Bioforce/A. Vogels korte brune ris.

Skyl risene grundigt i en sigte og hæld dem op i en gryde.

Tilsæt 8 dl. vand og ½ tsk. salt.

Lad risene koge op og skru ned på laveste blus.

Risene skal have ca. 30 minutter. Når vandet er kogt væk, tages gryden af varmen og står gerne et kvarters tid.

Fars til kødboller


400 g. kyllinge- eller svinefars

½ revet løg (resten skæres i tern til karrysovsen)

1 dl. havremælk, rismælk, hirsemælk eller vand

1 æg

3 ½ spsk. rismel

1 ¼ tsk. salt

½ tsk. peber

Rør alle ingredienserne til kødbollerne sammen. Sæt gerne farsen på køl en times tid, hvis der er tid til det, ellers laves kødbollerne med det samme.
 
 
 



Sæt en gryde over med 1 liter vand samt ½ tsk. salt i. Bring vandet i kog.
 
Med en meget lille teske (barneske) på max. 2 cm. formes små boller i hånden. Bollerne vokser sig dobbelt så store under kogning. Kog bollerne i vandet i 8 minutter. Tag bollerne op med en hulske og lad dem dryppe af i en sigte.
 
 
 
 
 
 

Karrysovs


1 spsk. kokosolie

1 spsk. mild/stærk karry

½ spsk. gurkemeje

½ løg (resten rives til farsen)

1 skrællet og revet æble uden kernehus

1 spsk. rismel/hirsemel

3 dl. Herbamare bouillon eller økologisk hønsekødsbouillon (3 dl. kogende vand blandes med 1 tsk. Herbamare eller en terning hønsekødsbouillon)

1 ½ dl. havrefløde, risfløde, mandelfløde (gør sovsen mere lys og cremet) eller blot vand

1 tsk. citronsaft

Salt og peber efter smag

Smelt kokosolien i en gryde og svits karry og gurkemeje heri. Tilsæt løg og revet æble og rør det rundt på lav varme til løgene er gennemsigtige/klare. Tilsæt melet og rør straks herefter den kogende bouillon i. Kog sovsen igennem i 5 – 10 minutter under omrøing, til den begynder at tykne. Tilsæt fløden/vand. Smag til med salt, peber og citronsaft.
 
 
 

Kom bollerne i sovsen og lad dem blive varmet igennem. Server med en grov salat. Fx Sødmefyldt salat med æblekinder


Tips: For en vegetarudgave kan man erstatte bollerne med hele butterbeans i sovsen. Butterbeans på dåse kan bruges, eller lav dem selv efter instrukserne på posen.
 

 

For hjemmelavede vegetarboller kan man bruge*:

Giver ca. 12 små boller

1 dåse butterbeans – skylles godt

¾ tsk. salt

½ stort løg - revet

¼ tsk. peber

¼ tsk. stødt koriander

2 spsk. grofthakkede pinjekerner/cashewnødder/græskarkerner/solsikkekerner

4 spsk. rismel

2 spsk. majsgryn

1 æg eller 2 tsk. guarkernemel

Mos butterbeans med en gaffel eller groft i en foodprocessor. Bland resten af ingredienserne sammen med butterbeans i en skål.

Pinjekerner er med til at give lidt struktur på bollerne, så de kan ikke undværes.

Lad blandingen hvile en halv times tid. Form herefter små boller i hånden med en teske.

Kog bollerne i letsaltet vand i 8 minutter.
 

*Jeg brugte lang tid på at finde den rigtige opskrift til disse boller. Brug ikke FiberHUSK eller lignende som ægerstatning, da det hele bliver en slimet klump. Når der ikke er æg i blandingen, bliver bollerne ikke så faste. I det hele taget kan man ligeså godt bruge hele butterbeans, i stedet for at eksperimentere med noget der ligner kød.

 

Velbekomme!


Etiketter: , , ,