Mælkefri Frikadeller samt mælkefri Sauce/sovs

Lækre, saftige og bløde frikadeller; helt uden mælk, gluten eller sukker. Frikadellerne her kan laves på utallige måder og man kan tilsætte revne grønsager, hvis man vil gøre frikadellerne mere ”grønne”/sunde. Af krydderier kan man tilsætte karry eller garam masala eller oregano eller…

Længere nede findes også en opskrift på frikadeller uden æg, samt opskrifter på mælkefri og glutenfri sovse.Frikadeller med eller uden grønsager


Til 4 personer (eller 2 personer med frokost dagen efter)

400 g. hakket svinekød eller kyllingekød

1 ½ tsk. salt

2 spsk. rismel, majsmel, kikærtemel, boghvedemel eller hirsemel. Hirseflager kan også bruges.

1 æg

2 spsk. friskrevede løg

1 ½ dl. havremælk, vand eller anden vegetabilsk mælk

Smag til med peber

Ca. 2 dl. revne/hakkede grønsager, fx gulerødder, squash, persillerod, pastinak, rødbede, selleri

Krydderier, fx 1 spsk. karry, gurkemeje, 1 tsk. garam masala, oregano, basilikum, timian, ½ tsk. spidskommen, kanel, ¼ tsk. stødt nellike, muskatnød eller lignende. Brug kun enkelte krydderier, da for mange krydderier, kan blive for specielt. Dette er kun forslag.

Kokosolie til stegning

Frikadeller uden æg


400 g. hakket svine- eller kyllingekød

1 tsk. salt

Lidt peber

½ løg – revet eller i små tern

2 spsk. rismel, majsmel, kikærtemel, boghvedemel eller hirsemel.

2 dl. vegetabilsk mælk eller vand

Revne grønsager som i ovenstående opskrift

Krydderier som i ovenstående opskrift

Kokosolie til stegning

 
Sådan gør du:

Bland kødet grundigt med saltet. Hæld resten af ingredienser i og rør det hele godt igennem. Sæt eventuelt dejen på køl i en times tid. Herved bliver dejen mere medgørligt og smagsnuancerne træder lettere frem.

Olien varmes op på en pande med mellem varme. Når en lille klat dej kan lægges på panden og dette begynder at syde, er panden klar. Steg det lille stykke kød og smag på det. Er der nok salt i dejen? Skal der flere krydderier i? Smag dejen til og begynd at forme frikadellerne med en teske, så de bliver den størrelse, du ønsker.

Sæt frikadellerne på panden. Vend forsigtigt en frikadelle, for at se om den har fået nok på undersiden. Frikadeller skal være lysebrune, så der må ikke steges ved for stærk varme. Vend frikadellerne, når de er klar. Lad dem blive gennemstegt og tag dem så op på en tallerken.
 
 
 

Server hertil en frisk salat (fx råkost eller rucolasalat), kartofler/gulerødder og fx persillesovs.

Mælkefri og hvedefri grundsovs – opbagt*


1 spsk. kokosolie

3 spsk. fuldkornsrismel eller majsmel

5 dl vand, kogevand fra grønsager** eller havremælk eller anden neutral vegetabilsk mælk

Salt efter smag

Kokosolien smeltes i en gryde og rismelet tilsættes. Det skal ikke klumpe.

Hæld vandet eller mælken i lidt efter lidt. Lad saucen koge på svag varme, til saucwen begynder at tykne. Smag til med salt.

Mælkefri bechamelsauce


Til grundsaucen tilsættes:

½ tsk. stødt muskatnød

Salt og peber efter smag

Mælkefri persillesovs


Til grundsovsen tilsættes:

½ tsk. stødt muskatnød

Salt og peber efter smag

Finthakket persille, ca. 2 håndfulde – brug et glas og en saks til at klippe persillen i stykker, hvis du ikke har en persillehakker. 

*Ved en ikke opbagt sovs kan man varme vand, kogevandet fra grønsagerne eller en vegetabilsk mælk op i en gryde og så tilsætte melet under omrøring, til sovsen begynder at tykne.

**Hvis man bruger kogevandet fra grønsager, skal kogevandet være fra skrællede grønsager. På grønsager der ikke er skrællet, kan der være jord tilbage på skallen. Desuden er der ingen særlig næringsværdi i kogevand fra ikke skrællede grønsager, da vitaminerne bevares inde i grønsagerne. 

Velbekommen!


Etiketter: , , , ,