Bløde Spelttortillas eller Glutenfri Majstortillas

Første gang, jeg lavede mine egne tortillas, var i 2002, da jeg boede på kollegieværelse i Roskilde. Opskriften havde jeg fra et Kvickly reklameblad, hvor en, for mig, ukendt kok havde skrevet opskriften ned sammen med en kold agurkesuppe. Kokken var Kille Enna, som i dag er en rimelig kendt kok i forbindelse med ordentlig mad og friske råvarer.
Da jeg havde lavet hendes opskrift – dengang med almindelig hvedemel, var der bare ingen vej tilbage! Disse bløde tortillas smyger sig om fyldet og har et lækkert bid.

Her kommer opskriften med speltmel i stedet for. Jeg har også prøvet at lave glutenfri tortillas og de blev også ret gode.Bløde spelttortillas (ikke glutenfri)

8-10 stykker
200 g. groft speltmel (hvor de største dele sigtes fra)
350 g. sigtet speltmel
½ tsk. fint havsalt
3 spsk. kokosolie – må gerne være let blødt eller smeltet
1-1½ dl. vand
Bland speltmel, havsalt og fedtstof sammen i en skål. Dejen skal ligne rasp. Tilsæt vandet og ælt dejen godt igennem, så der opstår en smidig og elastisk dej. Dette kan godt tage 5-10 minutter.


Kom dejen i en plasticpose og læg plastikposen i køleskabet i minimum en time.

Tag dejen ud og del den i 8-10 klumper, afhængigt af, hvilken størrelse der passer til panden. Rul hver klump tyndt ud med en kagerulle, på et bord, der hyppigt pudres med fint speltmel. Hvis alle tortillas rulles ud, kan de stables ovenpå hinanden, inden de bages, ved at pudre med ekstra mel imellem hver tortilla. Opbevar tortillas under et fugtigt klæde, indtil de skal bruges. Ryst overskydende mel af tortillas, inden de bages på en tør, varm pande.


Når der opstår let brændte blærer, kan tortillaen blive vendt. Læg en tallerken over de færdige tortillas, så de ikke bliver tørre.Bløde majs tortillas – glutenfri

6-8 stykker
250 g fint majsmel
100 g rismel
2 spsk. kokosolie - må gerne være let blødt eller smeltet
½ tsk. salt
1 spsk. majsstivelse (kan udelades)
2-3 tsk. FiberHUSK
3-3½ dl vand eller mere
Bland majsmel, rismel, majsstivelse, havsalt og fedtstof sammen i en skål. Dejen skal ligne rasp. Tilsæt FiberHUSK og rør det sammen. Tilsæt vandet og ælt dejen godt igennem, så der opstår en smidig og elastisk dej. Dette kan godt tage 5-10 minutter.


Kom dejen i en plasticpose og læg plastikposen i køleskabet i minimum en time. Tag dejen ud, ælt eventuelt ekstra vand i dejen, hvis den virker tør. Del dejen i 6-8 klumper, afhængigt af, hvilken størrelse, der passer til panden.


Rul hver klump tyndt ud med en kagerulle, på et bord, der hyppigt pudres med majsmel. Hvis alle tortillas rulles ud, kan de stables ovenpå hinanden, inden de bages, ved at pudre med ekstra mel imellem hver tortilla. Opbevar tortillas under et fugtigt klæde, indtil de skal bruges. Ryst overskydende mel af tortillas, inden de bages på en tør, varm pande.

Når der opstår let brændte blærer, kan tortillaen blive vendt. Læg en tallerken over de færdige tortillas, så de ikke bliver tørre.
Tips:
Både spelt- og majstortillas kan varmes op dagen efter og virker næsten som nybagte. Hvis majstortillas virker lidt tørre, kan man dryppe lidt vand på begge sider og derefter varme dem på panden.
I steder for majsmel kan der bruges: Quinuamel, hirsemel, boghvedemel, kikærtemel med flere. Muligvis skal der tilsættes 1 tsk. FiberHUSK mere.

Tortillafyld

Se denne opskrift med tacos/burritos
For kødversion steges 500 g. oksefars/kyllingefars i en gryde. Når vandet er fordampet tilsættes en pose økologisk Tacomix fra Santa Maria. Rør det sammen og sluk for blusset.
Server med ærter, majs, økologisk taco tomatsauce, salat, tomater, agurker, guacamole og/eller lignende.
Velbekomme!


Etiketter: , , , , , , , , , ,