Mungbønnesalat – med æg, blåbær, sorte ris og tun

Det er forår og naturen bugner efterhånden af små spirer, som vrimler op ad jorden.

Jeg har spiret mungbønner og derefter lavet denne sprøde salat. Der er lidt a la Salade Niçoise over den, men man kan altid vælge at undlade enten æg, ris eller tun, hvis det bliver for fyldigt. Jeg synes de sorte ris gør sig glimrende til denne salat, men alle andre brune ris kan også bruges.
  

Mungbønnesalat – med æg, blåbær, sorte ris og tun

Til 2 personer med madpakke dagen efter
1 agurk
12 cherrytomater
2 ½ dl spirede mungbønner* (1 dl. ikke spirede mungbønner – det tager 2-3 dage at spire dem)
1 stang blegselleri
½ salatløg
2 dl. ærter – optøede
½ håndfuld dild
4 æg – jeg bruger large æg
3 dl. sorte ris
1 dl. blåbær
1 dåse tun i olie – gerne tun i økologisk olivenolie. Det  smager rigtig godt.
 
Skyl risene godt og hæld dem op i en gryde. Hæld 6 dl. vand på og kog dem op. Lad risene koge på svag varme i ca. 30-40 minutter. Hvis du bruger sorte ris, vil der være meget sort/lilla farve tilbage, som først skal skylles af inden brug. Hæld risene op i en si og skyl dem grundigt. Når risene er klar hældes de sammen med salaten.
Skær agurk, tomater, blegselleri og salatløg i tern. Hak dilden groft og hæld det hele i en skål. Hæld ærterne udover. Bland det hele rundt.
 

 
 
Kog æggene – gerne smilende. Jeg gør sådan her: Hæld vand i en kasserolle og sæt blusset på fuld varme. Når vandet koger, bruger jeg en spiseske til at placere æggene i vandet. Hæld 1 tsk. salt i vandet, så æggene bliver nemmere at pille. Skru ned til halv varme, så vandet bliver ved med at boble svagt. Kog æggene i 7 ½ minut. Når uret ringer hældes vandet fra og der fyldes op med koldt vand af et par omgange i håndvasken. Når vandet holder sig nogenlunde koldt kan æggene pilles.
Åbn tunen. Hæld indholdet op i en skål eller udover salaten. Jeg plejer ikke at hælde olien fra, men det er meget efter smag og behag.
 
 
 
Server salaten med halverede æg, tun og blåbær til pynt. Risene kan også serveres ved siden af. Server med sød senneps dressing.

Sød senneps dressing

4 spsk. olivenolie
2 spsk. hvidvinseddike
½ tsk. Dijon sennep
½ tsk. salt
¼ tsk. peber
1-2 tsk. honning – afhængig af sødme
Hæld alle ingredienser op i en bøtte med låg og ryst dem godt sammen. Hæld dressing udover salaten med det samme eller tag den med ind til bordet. Servér.


 
 
*Dette er måden, man kan lave spirede mungbønner uden en spireboks: Læg mungbønnerne i blød i vand natten over. Hæld mungbønnerne op i en si med en skål under. Læg et viskestykke henover sien. Skyl bønnerne 2-3 gange dagligt. De må helst ikke blive for tørre. Allerede om aftenen dagen efter, vil der komme små haler på bønnerne. De kan sagtens spises nu, men bliver bedst hvis de får en dag mere.
 
Velbekomme!


Etiketter: , , , , ,