Hjemmelavet rød surkål

Knasende, sprød og fantastisk flot rød surkål. Med en skøn smag. Et rigtig godt tilbehør til salater, til kød eller bønner. De gode mælkesyrebakterier hjælper på fordøjelsen og immunforsvaret.


Rød surkål


Du skal bruge:

1 stort glas, som først er vasket omhyggeligt, og overhældt med kogende vand – pas på fingrene!

1 lille glas med låg, som kan komme ned i det store glas. Fyld glasset med bønner, sten eller linser, så det er tungt. Sæt låget på, og overhæld glasset med kogende vand.

Et viskestykke eller ostelærred.

1 stor elastik

Ingredienser:

1 lille hoved rødkål eller ½ stort

1 stor rødbede, skrællet og revet

2 spsk. salt

1 tsk. hel enebær eller allehånde*

1 tsk. hele kardemommefrø*

3 peberkorn*

3 korianderfrø*

Evt. ¼ tsk. kommen eller spidskommen*

1 kapsel probiotika/mælkesyrebakterier eller 1 spsk. Vita Biosa

Sådan gør du:

Hak rødkålen groft, og hæld halvdelen op i en meget stor skål. Drys med halvdelen af saltet, og massér rødkålen med hænderne. Denne proces frigiver en masse væske og samtidig er det en god styrkeøvelse for fingre, håndled og arme.

Når rødkålen føles mere blød og nem at arbejde med, tilsættes resten af rødkålen og salt, sammen med probiotika og bær/frø. Massér igen, til resten af rødkålen føles blød. Dette tager ca. 5 minutter pr. gang.
 

 

 Hæld den revne rødbede i massen, og massér endnu en gang.

Hæld massen i et stort glas, til så der stadig er ca. 1/6 del plads tilbage. Hæld overskydende væske i glasset. Væsken skal dække rødkålen. Hvis der ikke er nok væske, tilsættes en lille smule koldt vand.

Pres det lille glas ned i det store glas. Dette frigiver ekstra væske. Læg et viskestykke eller ostelærred over glassets åbning, og sæt en elastik omkring, så viskestykket holdes på plads.
 Lad surkålen stå i et rum med stuetemperatur i 3-10 dage. Jeg synes smagen var rigtig god på femtedagen, men det kommer helt an på, hvor sur surkålen skal være efter din smag.

Sæt surkålen på køl, når den er klar.

*Har du ikke de forskellige bær til surkålen, kan en hel spiseske bær/frø af en slags bruges. Fx 1 spsk. kommen, enebær, korianderfrø, kardemomme eller spidskommen. Brug ikke 1 spsk. allehånde, da allehånde får surkålen til at smage af marinerede sild.

Velbekomme!

Etiketter: , , , , , ,