Sprøde, melfri pandekager uden æg

Til min kollega J
Min kollega spurgte efter en pandekageopskrift med sesammel. Jeg søgte lidt på nettet, men alle pandekager med sesammel er ligesom amerikanske pandekager. Det var ikke rigtig det min kollega ville have, så jeg måtte i gang med at eksperimentere. Der gik et par deje i vasken, men til sidst lykkedes det.
Hvis du gerne vil have æg i opskriften, så brug kun æggehvider. Hele æg bliver mere omelet end pandekage. Brug æggehvide fra et stort æg.
Jeg synes nu pandekagerne er bedst uden æg. Men det kræver en god pande.
 
 

Sprøde, melfri pandekager uden æg

8-10 stk.
Ingredienser
2 ½ dl kokosmælk eller 2 dl vand
2 ½ dl sesammel* (fra Funktionel Food)
2-3 spsk. agavesirup, Birkesød eller Sukrin
1 tsk. vaniljepulver
1 spsk. kokosolie (smeltes)
Evt. ¼ tsk. guarkernemel
Sådan gør du:
Sæt en pandekagepande på blusset. Tænd på mellem varme. Smelt kokosolien.
Bland alle ingredienser sammen i en skål, og hæld kokosolien i. Når pandekagepanden er klar, skrues ned på lav/middel varme. Hæld dejen på. Ca. ¾ dl dej. Dejen begynder at boble meget, men det er helt fint. Når overfladen er fast, vendes pandekagen og bages et par minutter på den anden side.
 
 
 

 
Læg pandekagerne på en tallerken. Skal pandekagerne holdes bløde, lægges en tallerken over.
*Sesammel kan muligvis erstattes af mandelmel eller andre glutenfri meltyper (rismel, boghvedemel, hirsemel, kastanjemel, majsmel). Sesammel gør pandekagerne sprøde i kanten.
OBS kokosmel/kokosfibre kan IKKE erstatte sesammel. For det første gør kokosmel pandekagerne porøse. Det giver pandekagerne en sjov smag og konsistens, og samtidig bliver pandekagerne slet ikke sprøde. Lad hellere være! Ikke en gang en spiseske!
 
 
 

Kokossmør-topping

1 dl kokossmør (ikke kokosolie) – hedder også coconut butter eller creamed coconut
¼ dl honning, agavesirup, ahornsirup eller sukrin flormelis
¼ tsk. vaniljepulver
Evt. 1 spsk. vand
Smelt kokossmørret på lav varme i en tykbundet kasserolle. Pas på, det brænder let på. Rør honning og vaniljepulver i. Massen bliver tyk. Hæld eventuelt 1 spsk. vand i, hvis massen skal være mindre tyk.
Smør kokossmør-toppingen på pandekagen. Tip: Brug ikke ekstra honning eller agavesirup til at hælde over pandekagen. Så bliver det alt for sødt.
Velbekomme!


Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,