Cremet kaffe-/chokolade dessert a la Tiramisu

Let og sensationel cremet tiramisu. Helt uden mælk eller æg. Den smager bare af mere.
Nytårsdessert måske?

Hvis man holder meget af gammeldags tiramisu med lady fingers, kan man lave disse selv – vær dog opmærksom på, at der er æg i, så hvis der ikke tåles æg, kan man lave krymmelmassen i stedet. Se opskriften på ladyfingers nederst.

Hvis du godt kan tåle æg, kan denne version laves.
 


Cremet kaffe-/chokolade dessert a la Tiramisu – mælkefri og æggefri


Krymmelmasse – æggefri!
1 ½ dl mandler – gerne opblødt natten over (evt. glutenfri havregryn)
¾ dl pekannødder eller paranødder
¾ dl cashewnødder
6 dadler uden sten eller 3 friske medjool dadler uden sten
Lidt salt
Evt. 2 spsk. marsala (hedvin, der bruges til tiramisu)
Sådan gør du:
Blend ingredienserne sammen i en foodprocessor. Massen bliver til blødt krymmel. Sæt det til side. Lav vaniljelaget i en blender.
 
 
 
 
Vaniljelag:
2 ½ dl cashewnødder - malet til mel i en blender
2 ½ dl kokosmælk – gerne økologisk Blue Dragon eller Santa Maria Thai kokosmælk
2 ½ spsk. agavesirup eller kokospalmesukker
1 tsk. smeltet kokosolie
½ tsk. citronsaft
1 tsk. vaniljepulver
Lidt salt
Sådan gør du:
Blend alle ingredienser i en blender. Blend længe, indtil en cremet masse opstår. Muligvis skal der lidt mere vand i, hvis blandingen ikke vil køre rundt i blenderen. Hæld vaniljecremen i en skål, og lav kaffelaget i blenderen.
 
 

 
Kaffe-/chokoladelag:
2 ½ dl cashewnødder - malet til mel i en blender
1 ½ dl kokosmælk – gerne økologisk Blue Dragon eller Santa Maria Thai Kokosmælk
½ dl friskbrygget kaffe
½ dl vand
2 spsk. agavesirup eller kokospalmesukker
1 tsk. smeltet kokosolie
1 ½ tsk. kakaopulver
1 ½ tsk. carobpulver
Lidt salt
Sådan gør du:
Blend alle ingredienser i en blender. Blend længe, indtil en cremet masse opstår. Muligvis skal der lidt mere kaffe i efter smag eller mere vand, hvis blandingen ikke vil køre rundt i blenderen. Hæld blandingen i en skål.
 

 

Læg det hele sammen:
Smuldr halvdelen af krymmelmassen i en boks/fad på 10x20 cm. Fordel det ujævnt.
Hæld først halvdelen af kaffelaget over krymmelmassen. Fordel det jævnt.
Lad fadet stå 5 minutter, og hæld vaniljelaget over kaffelaget. Fordel det jævnt, uden at trykke det hele ned. Ønskes en meget jævn fordeling mellem de forskellige lag, kan man sætte boksen på køl i 5 minutter mellem hvert lag.
Smuldr resten af krymmelmassen over vaniljelaget, og fordel kaffelag og vaniljelag over krymmelmassen som før beskrevet. Drys kakaopulver over kagen med en si, så det bliver jævnt fordelt.
Sæt tiramisuen på køl, og vent i hvert fald 2 timer, før den spises. Tiramisuen har godt af at stå en dags tid i køleskabet.
 
 
 
EKSTRA:

Ladyfingers – Savoiardi – ikke æggefri!

Det er vigtigt, at ovnen har en varmluftfunktion – ellers skal ovndøres holdes på klem under bagningen.
Ca. 24 stk.
100 gram rismel
1 knsp. salt
3 store eller 4 små æg – delt i blommer og hvider
50 gram agavesirup eller 80 gram Birkesød eller Sukrin (40 gram Sukrin+)
½ tsk. vaniljepulver
Sprøjtepose eller frysepose
---
Læg bagepapir på 2 bageplader og drys dem med enten speltmel eller rismel. Lav 3 parallelle linjer i melet med ca. 10 cm mellemrum.
Varm ovnen op til 175 grader.
Sigt mel og salt sammen i en skål for sig selv. I en anden skål æggehvider og i en tredje skål æggeblommer, vaniljepulver og 40 gram agavesirup (70 gram Birkesød). Pisk først æggehviderne helt stive, og tilsæt de sidste 10 gram agavesirup (10 gram Birkesød). Pisk så marengsen kan stå selv. Sæt den til side. Pisk æggeblommerne med det samme piskeris sammen til en let og luftig masse.
Brug en dejskraber, og vend mel og marengs i æggemassen af tre omgange. Kom herefter den cremede dej op i en sprøjtepose eller frysepose. Klip hul i den ene ende af posen, og sprøjt dejen ud på bagepladen i 11 cm lange stænger, forskudt fra hinanden. Fortsæt, indtil begge bageplader er fulde, og sæt dem ind i ovnen.
Bag kagerne i den forvarmede ovn, til de er tørre udenpå, men stadigvæk bløde i midten i ca. 15-18 minutter på varmluft. Tag kagerne ud og lad dem køle af inden brug. Overskydende kager kan opbevares i en dåse med låg.
 
 
 
 
Når tiramisuen laves, lægges et lag ladyfingers i bunden af formen. Stænk med halvdelen af en blanding med ½ dl marsala og 1 ½ dl friskbrygget kaffe. Hæld først kaffe-/chokoladelaget over ladyfingers. Hæld derefter vaniljelaget over. Læg et nyt lag ladyfingers. Stænk med resten af marsala-/kaffedrikken. Hæld kaffe/chokoladelaget over. Derefter vaniljelaget. Drys med kakaopulver eller fint pureret instant kaffe.
 
Velbekomme!
Baseret på denne opskrift. Jeg har oversat opskriften og ændret nogle detaljer.

Etiketter: , , , , , , , ,