LCHF 'Ris' a la mande - Chia aux Mandes

Jeg er helt vild med denne ”ris a la mande”. Jeg har spist den til morgenmad de sidste 5 dage, og jeg bliver så dejlig glad og mæt.

Der er flere måder at lave denne ”ris a la mande” på, så jeg har prøvet at beskrive det så tydeligt som muligt.

Jeg kan bedst lide at udbløde cashewnødder og dadler. Man kan sagtens bruge tørre cashewnødder og halvtørre dadler, men smagen bliver mere lig almindelig risalamande, hvis nødder og dadler har ligget i blød.

Er du på candidavenlig kur/LCHF/Palæo og ikke må få dadler, kan Sukrin, Birkesød eller Stevia bruges i stedet, husk at tilsætte ekstra væske, som beskrevet i opskriften. Macadamianødder eller mandler kan bruges i stedet for cashewnødder. Det giver bare ikke helt den samme fløjlsbløde creme.

Cashewfløden kan hældes over almindelige kogte ris. Så er der en næsten rigtig risalamande, blot uden mælk og fløde.
 


LCHF ‘Ris’ a la mande med Chia Frø – Chia aux Mandes*


Til 2-4 personer

Ingredienser

2 ½ dl cashewnødder – enten udblødt i 2 timer, natten over eller tørre

2 ½ dl vand, mandelmælk** eller omega-3-mælk*** (hvis cashewnødderne er tørre, skal der tilsættes 3 ½ dl væske i det hele)

2 tsk. vaniljepulver

5 medjool dadler opblødt i 1 dl vand i 2 timer eller natten over (eller 5 spsk. agavesirup, Birkesød/Sukrin eller 1 dråbe Stevia)

½-1 dl dadelvand for mere sødme (eller ekstra vand/vegetabilsk mælk)

3 spsk. chiafrø

Hakkede mandler

Sådan gør du:

Blend cashewnødderne med vand, vanilje, dadler og dadelvand.

Blend til du har en cremet flydende masse. Hæld massen op i en skål, og rør chiafrøene i. Vent 10-15 minutter, så chiafrøene får lov til at suge væsken. Rør mandler i, eller pynt med hakkede mandler. Til juleaften tilsættes eventuelt en lille smule sherry eller portvin.
 
 

Server med jordbær-/hindbærsauce (se herunder) eller hindbærmarmelade (sødet med æblekoncentrat – Fior Di Frutta). Til morgenmaden kan chia aux mandes serveres med skivede bananer, blåbærmarmelade og hakkede mandler.

*For at være helt korrekt fransk, skal det hedde Chia aux mandes i stedet for Chia a la Mande, da der er flere mandler og det er chia med mandler. Men skidt pyt …

**Mandelmælk: 1 dl mandler lægges i blød natten over. Dagen efter blendes mandler med 1 liter vand, 2 medjool dadler, vaniljepulver og lidt salt. Si væsken i en nøddemælkspose. Hæld væsken på en bøtte med låg. Kan holde sig op til 4 dage i køleskabet.

***Omega-3-mælk: 1 dl hele hampefrø blendes med 1 liter vand sammen med 2 medjool dadler, 1 tsk. vaniljepulver og lidt salt. Sies i nøddemælkspose. Hæld væsken på en bøtte med låg. Kan holde sig op til 4 dage i køleskabet.

Baseret på Chia Pudding fra Deborah Durrant deliciously-raw.co.uk/ samt Ris a la mande fra Caroline Fibæks E-bog – magiske sunde julekager fra 2012.Jordbær-/hindbærsauce


600 gram frosne jordbær eller hindbær

1-2 spsk. vand

1 tsk. vaniljepulver

Birkesød, Sukrin eller agavesirup til at søde med

Tø jordbærrene op, og kog dem med et par skefulde vand og vaniljepulver. Smag til med Birkesød, Sukrin eller agavesirup. Hæld eventuelt hindbærsaucen gennem en si, så der ikke er for mange hindbærkerner.

Kan spises varm eller kold på risalamande.

 

Velbekomme!

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,