Sprøde fastelavnsboller

Sidste år lagde jeg disse opskrifter op på fastelavnsboller. Der er både fastelavnsboller lavet på spelt og glutenfri fastelavnsboller. De glutenfri fastelavnsboller var med æg og dejen blev en smule porøs, hvis man ikke tilsatte æg. Derfor har jeg nu eksperimenteret med en æggefri og glutenfri fastelavnsbolle. Og mumsfilibaba de er blevet gode. Og faktisk endnu bedre end de glutenfri fastelavnsboller fra sidste års blogindlæg.


Kagecremen gengiver jeg her, sammen med nogle ekstra fif. En anden kagecreme kunne være kokosflødeskum, når kagerne er bagt. Bag bollerne uden fyld, flæk og fyld dem med kokosflødeskum eller anden mælkefri flødeskum.




Sprøde og saftige fastelavnsboller – glutenfri og æggefri


Giver ca. 16 fastelavnsboller

Ingredienser

100 g rismel

100 g hirsemel

Ca. 2 gram salt

1 tsk. bagepulver

2 spsk. FiberHUSK (15 gram)

4 ½ dl lunkent vand (3 dl koldt vand blandes med 1 ½ dl kogende vand)

Evt. 3 spsk. agavesirup eller Sukrin+ eller 6 spsk. kokospalmesukker, Birkesød eller Sukrin

Evt. ½ tsk. vaniljepulver

-

Kagecreme, kakaocreme eller marmelade som fyld

Sådan gør du:
Bland de tørre ingredienser sammen i en skål. Rør vandet i, og bland godt sammen. Lad blandingen stå i 10 minutter, og vend derefter dejen rundt i skålen. Nu burde dejen være samlet på grund af FiberHUSK. Dejen skal føles lind, men ikke alt for flydende. Hvis dejen virker flydende, skal den have lov at stå 5-10 minutter mere.

Tænd ovnen på 200 grader.

Imens du venter på, at dejen har stået længe nok, laves kagecremen.

Dæk en bageplade med bagepapir.

Smør et andet stykke bagepapir med kokosolie eller smagsneutral olivenolie. Jo mere olie der bruges på bollerne, jo sprødere bliver de.

Del dejen i to.




Fastelavnsbolle med creme i midten:

Del den ene klump dej i 8 små boller.

Rul hver bolle til en flad pandekage på ca. ½ cm.
 

 

 



Sæt en teskefuld kagecreme eller marmelade midt på den flade pandekage. Fold siderne over cremen, og saml bunden grundigt, ellers løber kagecremen ud, når fastelavnsbollerne bages. Vend bollen om, så samlingen vender nedad, og sæt bollen på bagepladen med bagepapir.




Gør det samme med den anden klump dej eller lav en anden slags fastelavnsbolle med creme ovenpå:

Del dejen i 8 stykker. Mas hver bolle lidt flad. Brug en dyb ske til at lave en dybt hul i midten af bollen. Hæld kagecreme eller marmelade i hulningen. Sæt bollen på bagepladen.


Snegle - se her.



Bag fastelavnsbollerne i 35-40 minutter på 200 grader. Når fastelavnsbollerne tages ud af ovnen, lægges et lille stykke chokolade på hver bolle med creme i midten. Fordel den smeltede chokolade over bollen.


Kagecremen kan godt løbe ud af bollen under bagningen. Bare rolig, de smager stadig lige godt. Brug eventuelt en strikkepind til at folde cremen ind i bollen igen.

Lad bollerne køle lidt af, inden de spises eller inden der kommer glasur på, hvis der ikke skal chokolade på toppen.

Æggefri kagecreme/kakaocreme


Ca. 3 ½ dl. kagecreme

Ingredienser

4 spsk. majsstivelse (arrowroot eller kuzu kan også bruges)

1 ½ spsk. agavesirup (3 spsk. kokospalmesukker (gør kagecremen brun) eller 2 ½ spsk. Sukrin eller Birkesød kan bruges i stedet)

½ tsk. vaniljepulver

3 dl rismælk eller anden glutenfri vegetabilsk mælk.

Eventuelt 1 spsk. kakao, hvis der skal bruges kakaocreme

Sådan gør du:

Bland de tørre ingredienser i en gryde. Tilsæt mælken lidt efter lidt, og rør det hele godt sammen, så der ikke kommer klumper. Tænd for varmen, når al mælken er rørt i. Bring cremen i kog under omrøring – tager ca. 5 minutter. Når cremen har kogt i 1-2 minutter, køles den lidt af, inden den bruges.

Glasur


Ingredienser

1 ¼ dl Sukrin flormelis, Birkesød flormelis eller kokospalmesukker flormelis (Hvis du har en god blender, kan man blende 1 dl Sukrin, Birkesød eller kokospalmesukker til flormelis)

2-4 tsk. kogende vand

Sådan gør du:
Bland det hele sammen til glasur. Tilsæt eventuelt farve til glasuren. Lad fastelavnsbollen køle af, inden der kommer glasur på.

 

Velbekomme!

Etiketter: , , , , , , , ,