Tricolore havreis

Konsistensen af havremælk er lidt fedtet/klistret, så jeg tænkte at havremælken kunne være en god base i is. Normalt har jeg gelatine eller agar agar i mine is, for at tykne dem lidt, da rismælk eller cashewmælk er tyndere end havremælk. Denne tricolore-havreis er lavet uden fortykningsmidler, men lecithin granulat fra Biosym kan tilsættes som et emulgerende/blødgørende/tyknende tilsætningsstof. Denne is kan også bruges af personer, der ikke tåler nødder. Filtreret havremælk

Til ca. ½ liter is
Ingredienser
2 dl havregryn, allerhelst fine (kan være glutenfri)*
4 dl vand
Sådan gør du:
Lad havregryn og vand stå i blød natten over. Om morgenen hældes det hele i en blender, og der hældes vand i, op til 5 dl. Blend det sammen, og hæld væsken gennem en nøddemælkspose, syltepose eller et fint klæde, så de små knasende fibre i havregrynene sorteres fra. Spis fibrene i grød eller ovenpå morgenmaden.
 
 
 

 
Hæld den filtrerede havremælk tilbage i blenderen igen.

Vaniljeis

Tilsæt til blenderen:
½ tsk. vaniljepulver
1-1 ½ dl agavesirup, ahornsirup, Sukrin eller Birkesød**
1 spsk. kokosolie
Evt. 1 spsk. lecithin granulat***
Sådan gør du:
Blend alle ingredienser sammen med den filtrerede havremælk. Del blandingen i tre bøtter. Man behøver ikke rense blenderen mellem hver blanding, hvis man tager jordbæris først og chokoladeis til sidst.

Jordbæris

Ingredienser
1/3 del vaniljeis
1 dl frosne jordbær – gerne fra Danmark, ellers tilsættes sødemiddel
Evt. 2 spsk. agavesirup, ahornsirup, Sukrin eller Birkesød
Sådan gør du:
Blend det sammen. Smag til, hvis cremen ikke smager sødt nok. Evt. med lidt vaniljepulver.
 
 

 

Chokoladeis

Ingredienser
1/3 del vaniljeis
1 spsk. carobpulver****
1 spsk. kakaopulver
2-3 spsk. agavesirup, ahornsirup, Sukrin eller Birkesød
Sådan gør du:
Blend det sammen. Smag til, hvis cremen ikke smager sødt nok.
 
 
 
 
Husk at sødmen ikke er nær så gennemtrængende, når isen er kold.
 
 
 
 
Hæld de tre cremer i 3 bøtter med låg, og sæt dem i fryseren natten over.

Tricolore-is-saml-selv

Sådan gør du:
Når isen skal serveres, blendes hver enkel is i en foodprocessor, så den bliver cremet igen. Fordel først vaniljeisen i bunden af et fad, derefter jordbærisen og chokoladeisen ovenpå. Sæt isen i fryseren en halv times tid inden servering.
 
 
 

 

 
 
 

 
 
Hvis isen står for længe, bliver den meget hård, men når isen tør op, bliver den blød igen. Allerhelst skal isen laves og spises samme dag.
 
 
 
 
TIPS:
> *Jeg har ikke prøvet at lave denne is med boghvedeflager, risflager eller hirseflager. Boghvede vil smage noget igennem, men flagerne klistrer godt og kunne bruges som havregryn. Risflager klistrer ikke på samme måde. Hirseflager kunne også bruges. Jeg har overvejet at lave en grød af havregrynene/-flagerne først, i stedet for at sætte flagerne i blød. Dette fungerer muligvis også og havregrynene skal ikke sies.
> ** Eventuelt kan der tilsættes mere sødme fra sirup eller Birkesød/Sukrin, hvis man har en sød tand. Husk at isen ikke smager nær så sødt, når den er kold. Vær opmærksom på, at Sukrin har en lidt kølig eftersmag, hvis der tilsættes for meget, så husk at smage til efter egne standarder.
> ***Lecithin Granulat kan nu fås af solsikkelecithin og ikke sojalecithin. Lecithin granulat købes i helsekostbutikker eller på Helsam.dk
 
> ****Carobpulver købes i helsekostbutikker eller på Helsam.dk. Carob smager som kakao, men har en blødere og mildere smag. Den egner sig godt til chokoladeis, hvor kakaopulveret ikke må være for gennemtrængende.
Carobpulver kan substitueres med kakaopulver. Brug da ekstra sødemiddel.
 
Velbekomme!

Etiketter: , , , , , ,