Glutenfri "Hveder" og himmelsk Chokoladesmørepålæg

Der findes rigtig mange opskrifter på glutenfri hveder. Mange af opskrifterne er baseret på en glutenfri melblanding, som indeholder mærkelige ingredienser; methylcellulose, hydroxy-methylcellulose, hvedestivelse, E-numre med flere. Derfor besluttede jeg mig for at lave min egen melblanding, som kunne bruges til brød og boller. Bollerne jeg fik lavet i dag, blev rigtig gode, og melblandingen var god hertil, men jeg er dog ikke færdig med at finde den ultimative hjemmelavede melblanding.

Udover de glutenfri hveder vil jeg lige dele en fantastisk chokoladesmørepålægsopskrift. Jeg holdt foredrag for de snart nyuddannede helsevejledere på Hindsgavl slot et par weekender siden. Om morgenen ved morgenmaden stod der et glas chokoladesmørepålæg, som mange af de søde kursister var helt vilde med. Vi fik lov til at få opskriften og jeg vidste med det samme, at jeg ville lave denne mælke- og flødefyldte chokoladebombe til en reel mælkefri chokoladecreme. Se opskriften længere nede. MUMS!

 

Glutenfri ”hveder”12 stk.
Ingredienser
4 dl vegetabilsk mælk
1 dl kogende vand
1 æg (muligvis kan en af disse ægerstatninger bruges)
1 ½ tsk. salt
3 spsk. kokospalmesukker, honning eller ahornsirup eller 1 ½ spsk. agavesirup
3 tsk. stødt kardemomme
25 gram blød kokosolie eller 20 gram smagsneutral olivenolie
150 gram rismel eller boghvedemel
150 gram hirsemel
200 gram fint rismel*
200 gram kartoffelmel eller tapiokamel**
2 tsk. FiberHUSK (den gule) eller fintmalede loppefrøskaller (ca. 7 gram)
2 tsk. tørgær
 
Sådan gør du:
Vand, vegetabilsk mælk, æg, salt, kokospalmesukker, kardemomme og kokosolie blandes sammen i en skål. Hæld tørgær og FiberHUSK i, og rør det sammen. De 4 typer mel blandes sammen i en anden skål. Hæld halvdelen af melet sammen med væsken, og bland godt. Hæld mere mel i, til konsistensen på dejen er smidig og let at arbejde med, men ikke tør eller alt for fast (der skal bruges ca. 650 gram mel). Ælt gerne dejen i 5 minutter i hænderne eller på maskine. Hvis dejen virker meget klistret, tilsættes lidt mere mel, men det glutenfrie mel suger væske under hævning.  Lad dejen hæve i 30 minutter et lunt sted med film over skålen.  
 

 
Dejen skal virke mere klistret end her!
 
Form 12 boller af dejen (smør hænderne ind i olie og form bollerne), og sæt dem i en bradepande med høj kant, foret med bagepapir. Sæt bollerne til hævning et lunt sted i en halv time, gerne op til en time. Husk viskestykket eller film over bollerne, så bollerne ikke tørrer ud.
 
 
 

 
Bag bollerne ved 225 grader i 15 minutter. Tag bagepapiret med bollerne på op af formen og sæt bagepapiret forsigtigt på bagepladen. Bag bollerne i 10-15 minutter mere, indtil de er gyldne.  Bræk en bolle af, er den blevet gylden i bunden? Bank under den med en flad hånd. Hvis bollen lyder hul, er den færdig. Hvis bunden ikke er gylden, skal bollen have lidt længere tid. Lad bollerne køle af, inden der skæres i dem.
 
 
 
Bollerne smager godt som de er, men de kan også skæres over og ristes på en brødrister eller blive sprøde i ovnen i 6-8 minutter ved 200 grader.
 
* Fint rismel er ikke det samme som rismel lavet på brune ris. Fint rismel er lavet af polerede ris. Det klistrer lidt bedre sammen på dej, men den grovere rismel kan bruges. Vær dog opmærksom på, at der skal knap så meget mel i dejen, da grovere rismel suger mere væske og samtidig bliver dejen meget tung. Eventuelt kan ½ spsk. FiberHUSK tilsættes. Fint rismel kan købes i asiatiske butikker eller tyrkiske grønthandlere.
** Tapiokamel kan købes i asiatiske butikker, eller hos tyrkiske grønthandlere med asiatiske varer. Kartoffelmel kan bruges i stedet.
 
 
 

Himmelsk chokoladesmørepålæg

Ca. 2 ½ dl - Helt uden nødder, hvede, mælk eller gluten
Ingredienser
1 dl kokoscreme fra toppen af en dåse kokosmælk (Blue Dragons, Coops, Irmas eller Thai Kitchens økologiske kokosmælk fungerer!)
½ dl kokosvæske (det tynde lag i bunden fra en af ovenstående kokosmælk)
30 gram kokospalmesukker, ahornsirup eller 15 gram agavesirup
-
150 gram 55 % chokolade uden mælk (for en mildere chokoladesmag bruges 2 plader Ombar chokolade med kokosmælk samt 80 gram mørk chokolade)
-
40 gram kokosolie – gerne med smag
Lidt salt (skal med!)
 
Sådan gør du:
Smelt kokoscreme, kokosvæske og kokospalmesukker sammen i en gryde, til det er fuldstændigt opløst på middel varme. Tag gryden af varmen  og smelt chokoladen i den gyldne creme. Rør det hele sammen med kokosolie og lidt salt. Hæld chokoladecremen på et glas med låg, og sæt det i køleskabet. Når cremen er fast, er den klar til brug.
 
 
 

 

 
Velbekomme!

Etiketter: , , , , ,