Citronfromage, romfromage og makroner

Vi har lige haft besøg af et par australske venner, som skulle opleve danske retter. I denne forbindelse var vi ude at spise dansk julefrokost på ”Det lille apotek” i København. Dagen efter fik vi traditionel dansk juleaftensmenu bestående af flæskesteg, and, rødkål, sovs med mere. Og desserten var selvfølgelig noget så ærkedansk som citron- og romfromage. I England laver man også citronfromage, men her kender man det som lemon soufflé, og det bliver mere pudding-agtigt end traditionel fromage. Det sjove er også, når man introducerer citronfromage for disse engelsksprogede venner, tænker de på ost og cheesecake, da fromage på fransk betyder ost. De var dog helt vildt overrasket over begge fromager, og fadene blev da tømt.
Jeg havde lavet mælkefri fromage til mig selv, for at se om man kunne, og DET kunne man godt. Mums de blev rigtig gode. Her følger opskrifterne.
 
 

 
Min mor har altid serveret citronfromage med et lag makroner i bunden. Så selvfølgelig er mine fromager også med makroner, blot hjemmelavet. Hvis man ikke bruger makroner, kan man blot undlade dem. De giver bare en ekstra finesse, synes jeg.

Makroner


20-25 stk.

Ingredienser

2 æggehvider

50 gram agavesirup, 80 gram ahornsirup eller 100 gram rørsukker

100 gram mandler (med eller uden skal)

Sådan gør du:

Kværn mandlerne til fint mel i en tør blender.

Pisk æggehviderne meget stive. Pisk herefter 1 spsk. sirup eller rørsukker i. Bland forsigtigt mandelmelet og sirup/sukker i de stive æggehvider.
 
 
 

 

 

Sæt ovnen til 150 grader.

Hæld dejen i en gryde, og varm forsigtigt massen op, til den bliver klistret, mere sammenhængende og tung. Sæt herefter en skefuld dej på et stykke bagepapir og bag makronerne i 20-25 minutter ved 150 grader.
 
 
Man kan sikkert bage makronerne, når man har rørt makronmassen sammen uden at smelte det sammen i en gryde. Jeg har dog ikke prøvet dette endnu.
 

 

 

Når makronerne er gyldne, tages de ud af ovnen og køles af.

 

Citronfromage


4 personer

Ingredienser

4 blade husblas (For vegetarisk version se * under tips nederst)

3 pasteuriserede æggeblommer

2 pasteuriserede æggehvider

Lidt over ¼ dl agavesirup, ½ dl ahornsirup eller ¾ dl rørsukker**

1 tsk. revet økologisk citronskal

¾ - 1 dl saft fra ca. 3 økologiske citroner

1 dl kokoscreme fra toppen af en kold dåse økologisk kokosmælk (fx Blue Dragon, Coop, Santa Maria eller Irma)***

Pynt

Kokoscreme fra toppen af en kold dåse økologisk kokosmælk

Sådan gør du:

Læg husblassen i koldt vand i 5-10 minutter. Når husblassen er blød, smeltes den i det vand, der hænger ved i en kasserolle på lav varme. Når husblassen er smeltet, tages kasserollen af varmen. Tilsæt halvdelen af citronsaften. Lad husblassen svale.
 
 
 

Pisk æggehviderne helt stive. Pisk herefter kokoscremen helt stiv.

Pisk æggeblommerne med sødemidlet. Rør herefter resten af citronsaften og citronskal i.
 
 
 

 

Hæld 4-5 spiseskefulde af æggeblommecremen i husblassen. Rør det rundt og hæld husblassen tilbage i æggeblommecremen. Rør det sammen og vend herefter æggehvider og kokoscreme i.
 
 
 

 

I en skål fordeles 6-8 makroner, der knækkes i halve eller kvarte stykker.

Hæld fromagecremen over makronerne. Jævn toppen ud, læg film over skålen og sæt skålen på køl.
 
 

 

 

Når fromagen er gennemkold, pyntes den med kokoscreme inden servering.

 

Romfromage


4 personer

Ingredienser

4 blade husblas*

3 pasteuriserede æggeblommer

2 pasteuriserede æggehvider

¼ dl agavesirup, ½ dl ahornsirup eller ¾ dl rørsukker**

½ dl rom (ved sherryfromage bruges ¾ dl sherry)

1 dl kokoscreme fra toppen af en kold dåse økologisk kokosmælk (fx Blue Dragon, Coop, Santa Maria eller Irma)***

Pynt

Kokoscreme fra toppen af en kold dåse økologisk kokosmælk

Sådan gør du:

Læg husblassen i koldt vand i 5-10 minutter. Når husblassen er blød, smeltes den i det vand, der hænger ved i en kasserolle på lav varme. Når husblassen er smeltet, tages kasserollen af varmen. Tilsæt halvdelen af rommen. Lad husblassen svale.

Pisk æggehviderne helt stive. Pisk herefter kokoscremen helt stiv.

Pisk æggeblommerne med sødemidlet. Rør herefter resten af rommen i.

Hæld 4-5 spiseskefulde af æggeblommecremen i husblassen. Rør det rundt og hæld husblassen tilbage i æggeblommecremen. Rør det sammen og vend herefter æggehvider og kokoscreme i.

I en skål fordeles 7-8 makroner, der knækkes i halve eller kvarte stykker.

Hæld fromagecremen over makronerne. Jævnt toppen ud, læg film over skålen og sæt skålen på køl.

Når fromagen er gennemkold, pyntes den med kokoscreme inden servering.

 

Velbekomme!

 

Tips:

*Vegetarisk version: Brug agar agar i stedet for gelatine. Bland 1 tsk. agar agar og ½ dl vand i en gryde. Læg låg på gryden, og kog det langsomt op. Lad det simre i 3-4 minutter, til agar agar blandingen er gennemsigtig. Tag gryden af varmen. Man må gerne tilsætte lidt mere vand, hvis agar agar blandingen bliver for "tør".

Hæld halvdelen af væsken i agar agar blandingen. Lidt af gangen, så der ikke kommer klumper i massen. Pisk det sammen med et piskeris. Fortsæt herefter som i opskriften.

**Man kan godt bruge kokospalmesukker til fromagerne, men kokospalmesukker farver fromagen brun. Sukrin eller Birkesød kan også bruges. Brug kun 75-80 gram. Nogle gange kan æggehvider også have svært ved at blive til creme, hvis kokospalmesukker bruges.

Når jeg skriver 'eller' med fed, betyder det, at der kan bruges enten agavesirup, ahornsirup eller rørsukker. Ikke alle tre på én gang!

***Kokoscremen kan substitueres med sojaflødeskum, risflødeskum eller kokosflødeskum, som kan købes i pakker hos helsekostbutikker eller bestilles hjem via helsam.dk.

Etiketter: , , , , ,