Allround glutenfri melblandinger (hvid eller mørk) samt glutenfri kanelsnegle

Jeg så på Facebook, at mange spurgte efter opskrifter på glutenfri kanelsnegle.

Jeg er i gang med at teste forskellige glutenfri melblandinger og tænkte, at det var en måde at forsøge at lave en glutenfri opskrift ud fra en almindelig opskrift.

Mange skrev at Kvalimads opskrift på kanelsnegle var rigtig god, så det er denne opskrift jeg går ud fra.





Hvis man ikke har en melblanding i huset fra enten Finax, Schär eller Doves, kan man lave sin egen melblanding. Dette er også rigtig godt, hvis man har problemer med mange af de tilsatte stivelser som fx majs- eller kartoffelstivelse, eller meltyper som fx boghvede, ris eller majs.
Hvis man vil have glutenfri kanelsnegle, som kun indeholder rene meltyper og ikke stivelse, kan man bruge denne opskrift på saftige, glutenfri kanelsnegle. Opskriften her indeholder heller ikke æg.



En god allround hvid glutenfri melblanding kommer her:


Ingredienser

5 dl meget fint rismel (310 gram) - fint majsmel eller boghvedemel kan også bruges

2 ½ dl tapioka-stivelse* (115 gram) - man kan også bruge kartoffelstivelse

2 ½ dl kartoffelstivelse (150 gram) - man kan også bruge majsstivelse

Meltyperne vejer forskelligt, så hvis man vil bruge en anden meltype, skal man kun bruge decilitermål og ikke vægt.

Sådan gør du:

Hæld alle meltyper i en skål og bland det godt sammen med et piskeris. Hæld melet i en lufttæt beholder.

Når melet skal bruges, hældes den mængde mel, der står i opskriften i en skål. Pisk det godt, inden brug, så det bliver let og luftigt, hvis det har stået et stykke tid.

Melblandingen her kan også bruges til sauce/sovs og creme.

Hvis melblandingen skal bruges i brød eller kager, skal man tilsætte en eller anden form for fortykningsmiddel, så dejen holder på formen under bagning.

Tilsæt:

1 tsk. xanthan gum eller FiberHUSK for hver 250 gram glutenfri melblanding ved brød eller boller. Xanthan gum kan købes i helsekostbutikker eller via Helsam.dk

¼ tsk. xanthan gum eller FiberHUSK til 200 gram mel for kager eller muffins.

En knivspids xanthan gum eller FiberHUSK til 100 gram mel i wienerbrødsopskrifter.

En god allround mørk glutenfri brødblanding (flere fibre og bedre for fordøjelsen) kommer her:


Ingredienser

5 dl sorghum mel (også kaldet durramel - kan købes via helsekostbutikker)

2 ½ dl fint rismel (man kan også bruge rismel på brune ris)

2 ½ dl kartoffelstivelse eller tapiokastivelse*

Evt. 1-2 spsk. carobpulver, hvis brød skal være mørkere.

Sådan gør du:

Hæld alle meltyper i en skål og bland det godt sammen med et piskeris. Hæld melet i en lufttæt beholder.

Når melet skal bruges, hældes den mængde mel, der står i opskriften i en skål. Pisk det godt, inden brug, så det bliver let og luftigt, hvis det har stået et stykke tid.

Hvis melblandingen skal bruges i brød eller kager, skal man tilsætte en eller anden form for fortykningsmiddel, så dejen holder på formen under bagning.

Tilsæt:

1 tsk. xanthan gum eller FiberHUSK for hver 250 gram glutenfri melblanding ved brød eller boller.

¼ tsk. xanthan gum eller FiberHUSK til 200 gram mel for kager eller muffins.

En knivspids xanthan gum eller FiberHUSK til 100 gram mel i wienerbrødsopskrifter.

*Tapiokastivelse fås i thaibutikker eller grøntsagsbutikker, der har thailandske varer. Man kan godt få en økologisk tapioka i helsekostbutikker, men det er en mel, som ikke suger ligeså meget væske, så resultatet bliver ikke som ventet.



Kanelsnegle - glutenfri


Ca. 12 små eller 8 store

Ingredienser

270 gram hvid glutenfri melblanding fra fx Doves, Schär eller Finax (eller hjemmelavet melblanding, ser herover)

½-1 tsk. xanthan gum eller FiberHUSK (tilsættes kun, hvis der ikke allerede er fortykningsmidler i melblandingen)

25 gram kokospalmesukker, ahornsirup eller 13 gram agavesirup

1 tsk. tørgær eller 20 gram gær (gærfri udgave? Se *)

¼ tsk. stødt kardemomme eller koriander

80 g kokosolie eller smagsneutral olivenolie

1 dl vegetabilsk mælk

1 æg (æggefri udgave? se **)

Sådan gør du

Bland melblandingen, xanthan gum, kokospalmesukker, tørgær og kardemomme i en skål.



Smelt kokosolien på svag varme. Når kokosolien er helt smeltet, hældes vegetabilsk mælk i, sammen med ægget. Rør det sammen til en lidt tyk væske. Bruges frisk gær, røres dette i væsken.

Lav en fordybning i melblandingen og hæld væsken deri. Rør dejen sammen med en ske og ælt den derefter med hænderne.



Hæld mel på bordet, og sæt dejen derpå. Rul dejen ud til en firkant på 30x30 cm.



Lav remoncen:

Kanel-/marcipanremonce


Ingredienser

80 gram kokosolie

80 gram kokospalmesukker, ahornsirup eller 40 gram agavesirup

100 gram smuldret marcipan (kan udelades)

1 spsk. kanel

Sådan gør du:

Pisk alle ingredienser sammen i en skål, til massen er jævn.



Spred remoncen ud på dejen. Rul dejen sammen til en roulade. Skær 12 eller 8 stykker af rullen, og sæt stykkerne på et bagepapir. Tryk sneglene lidt flade. Pensl eventuelt med et sammenpisket æg.





Lad sneglene hæve i ½ - 1 time, inden de bages. Gerne dækket til, fx med en høj bageplade.



Bag sneglene ved 200 grader i 15-25 minutter, indtil de er gyldne.

Hvis der bruges FiberHUSK, skal sneglene som regel have lidt længere tid.

Lad sneglene køle lidt af, før glasur hældes over.

Glutenfri snegle, lavet på denne måde, skal helst spises lige efter, de er lavet. Hvis de står et par timer og bliver alt for kolde, bliver de hårde og skal have en ny tur i ovnen, før de igen er lækre og bløde.

*Må du ikke få gær? Brug 1 ½ tsk. bagepulver i stedet og bag sneglene med det samme.
**For en æggefri udgave blandes 1 spsk. knuste hørfrø
eller chiafrø med 3 spsk. vand. Lad blandingen stå lidt, så den bliver tyk. Dette svarer til 1 æg. Rør "ægget" i som i opskriften.
 
 
Velbekomme!

Etiketter: , , , , , , , , , , ,