Glutenfri og mælkefri morgenmadsforslag

Der er så mange der spørger, hvad man kan spise til morgenmad, når man hverken kan tåle mælkeprodukter eller gluten.

Hvor skal jeg dog begynde, for der er virkelig så mange muligheder at vælge imellem, at man hverken skal føle sig snydt eller være sulten før frokost.

Et "lille" udvalg af muligheder:
 

Glutenfri og mælkefri morgenmadsforslag:


Brød med syltetøj, hjemmelavet eller købt mælkefrit chokoladesmørepålæg (himmelsk chokoladesmørepålæg, smørepålæg a la Nutella), peanutbutter, mandel- eller cashewsmør. Diverse smørepålæg såsom Streich, Tartex, Urtekram eller Farm Vegetables (nyhed maj 2015). Hvis man er til ost i skiver, kan man lave sin egen ost eller man kan gå i SuperBests nye Meny butikker, som nu har et endnu større udvalg af smørbare "oste".

Af glutenfrit brød kan nævnes: Grove glutenfri boller, groft glutenfrit rugbrød, glutenfrit groft brød, grovbrød, kernebrød, quinoaboller, formbrød/baguette, fladbrød, Sorghumbrød, Fiberboller, lyst sandwichbrød, Naan brød, pandebrød, rosinboller.
 
Grovbrød


Groft glutenfrit rugbrød
 
Birkesboller

Urtekrams bageblandinger, der kan laves til brød og boller, frosne boller og brød (Promise) fra fx Irma og Kvickly, som er naturligt glutenfrie, brødblandinger fra Doves (hvid og mørk).

Knækbrød: Fiberknækbrød, knækbrød med frø, knasende knækbrød

Pandekager: Almindelige tynde pandekager, pancakes (brug opskriften på tynde pandekager og tilsæt 2 tsk. bagepulver og 1 dl rismel mere), pancakes med jordbær (brug rismel), kikærtepandekager, kastanjepandekager, sesampandekager. Prøv også at hælde pancake dej på panden og lægge en skive ananas oveni, eller drys med friske blåbær, jordbær eller hindbær.

Vafler: Madvafler eller dessertvafler, hyldeblomstvafler
 
 

Smoothies: Basissmoothie, som kan varieres i et væk, pebermynte smoothie, ananassmoothie, avocadosmoothie, chokoladeshots, blåbærsmoothie - se også e-bogen Smoothies og morgenmad

Smoothies som købes i supermarkedet kunne være Froosh, som indeholder hele blendede frugter. Tilføj 1-2 spsk. hørfrøolie og 1-2 spsk. proteinpulver til flasken med 750 ml, og man er godt på vej.

Yoghurt: Lav din egen yoghurt af kokosmælk eller andre vegetabilske mælkefri drikke
 
Kokosyoghurt - kan laves med andre vegetabilske mælkefri drikke
 
Mysli med vegetabilske mælkefri drikke, myslicrunch,

Granola med vegetabilske mælkefri drikke, boghvede morgenknas
 
 
 

Cornflakes med vegetabilske mælkefri drikke - Urtekram har glutenfrie cornflakes (C-flakes) uden hvedetilsætninger

Grød lavet på fx certificeret glutenfri havregryn (fra fx Aurion, Lev vel eller Urtekram), hirseflager, risflager, boghvedeflager, quinoaflager med flere.

Æg: Æg kan laves på 1000 forskellige måder: Spejlæg, vendt spejlæg, æg i kokotte, kogte æg; smilende eller faste, pocherede æg, scrambled æg (grove røræg), røræg (fine), æggestand, æg med kartoffelskiver (kartoffeltortilla), æg med grønt (omelet), æg blandet med bananer til pandekager på panden, soufflé (luftige bagte æg), æg med bacon, æg med mayonnaise, mayonnaise lavet af æggeblommer med flere

Tofu: Tofu kan laves på panden, på samme måde som røræg. Smuldr tofuen og drys med salt eller tamari, peber, karry, oregano, basilikum mm. Rist det i kokosolie uden smag på panden, til mørt og varmet godt igennem. Tofu kan også bruges i smoothies og i muffins i stedet for yoghurt. Brug her silketofu fra Clearspring. Tofu er lavet på sojabønner. Misosuppe med tofu til om morgenen er også lækkert, hvis man er "on the go".

Laks: Sæt en gryde over med vand. Lad vandet koge op. Drys med salt. Læg 1-2 stykker laks i gryden og lad den stå på blusset, som er slukket, i 10 minutter. Vupti. Lækker laks, som kan spises med det samme. Drys med salt og peber inden servering. Gryden er nem at vaske af, og man slipper for lugt af fisk i hele huset. Server laksen med bagt spinat, tomat, ærter, bønner eller hvad man lige finder i fryseren, der hurtigt kan steges på panden om morgenen.

Muffins, der er lavet uden alt for meget sødemiddel og som indeholder proteiner og fibre, som vil mætte fra morgenstunden. Fx Gulerod/bananmuffins, chokolademuffins, havregrynsmuffins, kokosmuffins

Budding: Chokoladebudding med avocado, Chia chokolademousse, hvid chiamousse, chia "risalamande"

Is: Vaniljeis, hindbæris med avocado, chokoladeis, jordbæris, jordbæris med ung kokosnød, jordbæris med avocado, pebermynteis

Koldskål: Koldskål med æg, koldskål uden æg
 
 

Morgenabemad/frugtsalater med proteiner, sundt fedt og fylde - frugt abemad, abemad med creme, eksotisk frugtsalat, abemad med spinat, abemad med vandmelon

Salater med æg, tun eller laks, nødder eller bønner kan også bruges som morgenmad. grønsagsstænger med dip er bestemt også en lækker morgenmad. Rispapirruller smager skønt.

Råkost med gulerødder, æbler, rødbeder, nødder, kerner og frø

Minifrikadeller lavet med rismel og fx vand eller neutral vegetabilsk mælkedrik

Supper og kød fra dagen før er også lækkert til morgenmad, hvis man er til den lidt tungere morgenmad

Ratatouille fra dagen før

Bacon: Bacon kan bruges til æg, ovenpå pandekager, sammen med syltetøj, ovenpå kager og muffins. Husk det som "det ultimative krydderi" - især for mænd!
 
Har du flere forslag?

Vegetabilske mælkefri drikke


Omega-3-'mælk'/hampedrik (se nederst i denne opskrift)

"Mælk" på 2 måder

Provamel drikke

Urtekram drikke

Kan laves i forvejen og spises om morgenen


Barer/kugler med nødder, kerner, mandler, tørrede frugter og bær, eventuelt tilsat ekstra proteinpulver og kokosolie for ekstra fylde og mæthedsfornemmelse. 5 forskellige kugler, Raw kugler, hybenkugler, havregrynskugler (brug certificerede glutenfri havregryn)
 
 
 

Pølsehorn

Pestosnegle

Chokolade-hindbær-barer

Granolabarer

Spandauerkage/ooey gooey kage

Squashkage

Pizza

Lidt om morgenmad


Et godt og solidt morgenmåltid bør bestå af både proteiner, fedtstoffer og kulhydrater. Disse nedbrydes i mavetarmsystemet til små partikler, som optages via tarmen og tilføres blodet. Partiklerne føres med rundt i blodbanen, hvor de suser op til hjernen, til cellerne, til musklerne, til organerne, som alle har brug for ”føde”.

Proteinerne er vigtige for vores knogler, muskler, bindevæv, immunsystem, for dannelsen af blodlegemer, antistoffer og hormoner.

Sunde fedtstoffer (omega-3 og -6), som jeg også holder af at kalde cellefedt, har betydning for celler, hjernen, energi, huden, håret, øjne, organer, hormoner, humøret, nerver og meget mere.

Cellefedt giver en god mæthedsfornemmelse og et mere stabilt humør.

Cellefedt styrker også forbrændingen og sørger for at kulhydraterne bliver brugt til energi i stedet for fedt i kroppen. Desuden styrker cellefedtstoffer immunsystemet, så især op til vinteren er det en god idé at få ekstra mange sunde fedtstoffer.

Cellefedt tilsættes via fiskeolie (1 teske), hørfrøolie, hampeolie eller blandede omega 3-6-9 olier (1 spiseske), som findes i supermarkedet eller helsekostbutikker.

En anden ting angående sunde olier og omega-3 og -6, er selvfølgelig, at det er bedst at få de sunde fedtsyrer fra ren uforarbejdet føde. Men hvis det er svært at få nok grønsager og fisk i løbet af en uge, eller hvis ens kost primært består af kød, brød, kartofler, pasta og ris, så skal der altså både vitaminpiller til samt omega-3 og -6 tilskud.
 
 

Etiketter: , , , ,