Græskar og græskarpuré, Frappuccino og chokolade-græskarbrød

Dette indlæg er en ode til græskarret og græskarpuré, som kan bruges til alverdens opskrifter. Alle opskrifter er mælkefri og glutenfri.




Først – hvordan laves græskarpuré?


Det skal du bruge:

1 lille græskar (fx Hokkaido (Hokkaidogræskar skal bage/koge længere end almindelige store græskar))

1 skarp kniv

1 skrællekniv

1 ske

1 skål til græskarkerner

1 gryde

Vand

Stavblender

Sådan gør du:

Rens græskarret. Skær toppen og bunden af. Stil græskarret, så det står fast og skær herefter siderne af med en skarp kniv. Man kan også skrælle græskarret med en skrællekniv.
 
 

Når skrællen er skåret af, deles græskarret i to stykker. Skrab indmaden ud. Skær græskarret i stykker og hæld stykkerne i en gryde.
 
 
 

 
 
 
 
Hæld vand i op til halvdelen af græskarstykkerne. Kog græskarstykkerne, indtil de er møre. Hæld mere vand i, hvis nødvendigt, så græskarstykkerne ikke brænder på.
 
 
 

 

 

Blend massen med stavblenderen, hvis det skal være ekstra fint pureret. Græskarpuréen kan holde sig i en kasse med låg i op til en uge på køl. Eller frys puréen fladt ned i en pose, til en anden gang.

Opskrifter med græskarpuré


Glutenfri græskarkage

Græskarmuffins



Frappuccino med græskar og krydderier


Ingredienser

5 dl kold mandeldrik (hjemmelavet eller købt - fx Provamel mandeldrik

1/4 tsk. vaniljepulver

2 tsk. instant kaffe

Et drys salt

4 spsk. Sukrin gold (eller kokospalmesukker)

150 g græskarpuré (se herover)

1/2 tsk. kanel

1/2-1 tsk. hjemmelavet græskarkrydderi (se herunder)

Sådan gør du:

Blend alt sammen.

Det hele må gerne være koldt.

Tilsæt helst ikke is, da smagen vil forsvinde. 



Hjemmelavet græskarkrydderi (pumpkin spice mix)


Ingredienser

2 spsk. kanel

1 spsk. stødt ingefær

1 tsk. stødt nellike

1 tsk. stødt muskatnød

Sådan gør du:

Rør det hele sammen. Gem i krydderiglas eller bøtte med låg.


Chokolade-græskar-kage/brød


Til en 1-liters-form

Ingredienser

70 gram sorghummel (eller rismel eller boghvedemel)

60 gram tapiokastivelse (eller kartoffelstivelse)

60 gram rismel (eller boghvedemel eller hirsemel)

25 gram kakaopulver

6 gram loppefrøskaller (fx HUSK eller Skallin)

2 tsk. bagepulver

1 tsk. natron*

1 tsk. kanel

1 tsk. kardemomme

1 tsk. vaniljepulver

-

60 gram kokosolie

2 dl kaffe

150 gram græskarpuré

90 gram kokospalmesukker (ved sødt brød bruges 150 gram)

2 æg (eller 2 chia-æg se **)

Sådan gør du:

Sæt ovnen til 180 grader.

Bland de første 10 ingredienser i en skål.
 
Smelt kokosolien i en gryde og hæld kaffen ved. Blandingen skal være lun. Tag gryden af varmen og tilsæt æg, kokospalmesukker og pureret græskar. Hæld blandingen i en skål. Brug en elpisker og hæld lidt efter lidt melblandingen i skålen med den lunkne væske. Pisk undervejs. Hæld den let flydende dej i en smurt 1-liters-form.
 
 
 

 

 

Bag kagen/brødet ved 180 grader i 1 time i almindelig ovn. Lad kagen køle af, inden den skæres i skiver.

 


 
*Hvis man ikke kan lide den let bitre/beske smag fra natron, kan man bruge 4 tsk. bagepulver i det hele.
**Vegansk version: Chiaæg: Lav chia'mel' af 1 dl chiafrø i en kaffekværn eller god, tør blender. Brug 1 spsk. chiamel og bland det med 6 spsk. vand. Lad stå i 5 minutter og hæld det i opskriften. Svarer til 2 æg.



Velbekomme!

Etiketter: , , , , , ,