Havreboller eller -brød med et tvist af jul

Havre blev dyrket som kornart allerede i bronzealderen cirka 1000 år f.kr. Havre indeholder fra naturens side ikke gluten, men kan være kontamineret af hvede, rug eller byg på marken eller ved at blive valset på samme mølle som hvede. Havregryn, der er certificeret fri for gluten kan købes i helsekostbutikker og i førende supermarkeder. Gode mærker er: Lev godt - Dansk Supermarked, Aurion - Helsekostbutikker og Urtekram - helsekostbutikker og førende supermarkeder.

 

Havreboller eller -brød med et tvist af jul

Glutenfri og mælkefri

9-10 boller eller 1 brød

Ingredienser

4 dl koldt vand

1 dl kogende vand

3 spsk. loppefrøskaller (ca. 15 gram)

1 tsk. bagepulver

300 gram havremel (kværn hele havregryn i en blender eller køb det som mel)

100 gram finvalsede havregryn

½-1 tsk. kanel

½ tsk. kardemomme

¼ tsk. koriander

1- 1 ½ tsk. salt

Havregryn som drys

Sådan gør du:

Sæt ovnen på 200 grader.

Hæld 4 dl koldt vand sammen med 1 dl kogende vand og pisk loppefrøskallerne i. Lad blandingen stå i 5-10 minutter.
 
I en skål blandes bagepulver, havremel, havregryn, kanel, kardemomme, koriander og salt. Hæld den nu tyktflydende vandblanding i og rør det hele godt sammen. Det klistrer rigtig meget. 
 
(Jeg har erfaring med at blande alle tørre ingredienser sammen, inklusiv loppefrøskaller og derefter hælde vandet i. Lad dejen stå i 10 minutter herefter).
 
 
 

 

Boller: Form 9-10 boller og rul dem i havregryn. Sæt bollerne på et stykke bagepapir og bag bollerne i 40-45 minutter ved 200 grader.
 
Brød: Fold dejen til en kugle på et bagepapir og drys med havregryn, eller hæld havregryn i en hævekurv, læg dejen deri og tryk dejen forsigtigt ned i kurven og vend den herefter ud på et bagepapir.
 
 
 

 

 
Bag brødet i 1 time og 20 minutter ved 200 grader.
 
Lad brød og boller køle helt af, før de skæres ud.

Tip: Med hensyn til Low FODMAP: Man må få 25 gram havregryn pr. portion, hvilket svarer til, at man gerne må spise en halv bolle til et måltid.

Velbekomme!

Etiketter: , , , , , , , , , ,