Vegansk bøf til burger

Det er ikke hver dag man har tid eller rådighed til at kaste sig ud i en vegansk bøf opskrift, men denne bøf bliver virkelig velsmagende og har lidt bid som en almindelig bøf. Man kan bruge opskriften til bøffer på stegepande eller til grillen om sommeren. Bøfferne ser ud som almindelige bøffer, efter de er blevet stegt. Hvis man er ny-vegetar eller veganer, kan det godt være lidt svært at undvære kødets struktur i starten og derfor er der mange der tyer til køderstatninger, indtil man er mere vant til salater, bønner og andre vegetariske/veganske retter.
Opskriften er fundet i en YouTube video fra The Tofu Guru.
Jeg har lavet lidt om på opskriften og suppleret den med en glutenfri variant.
Vegansk bøf til burger

Denne opskrift giver 6 store bøffer til burgerboller
½ liter kogende vand
½ spsk. Herbamare bouillon *
1 dl. bulgur eller 1 dl. quinua for en glutenfri version
2 ½ dl fin sojagranulat
Et lille løg
4 store eller 6 små brune champignoner
1 ¼ dl kogte sorte bønner (Andre kogte bønner kan også bruges)
1 spsk. tomatpure
1 tsk. gurkemeje
1 spsk. Worcestershire sauce (Økologisk variant fra Biona)
1 spsk. FiberHusk**
2 ½ dl sigtet speltmel eller 2 ½ dl majsmel for en glutenfri version
1 dl gærflager***

Bouillonen opløses i det kogende vand. I en kasserolle skylles bulgur eller quinua grundigt og vandet hældes fra. I en anden kasserolle tilsættes den fine soja granulat. 2 ½ dl. bouillon hældes i bulguren/quinuaen og 2 ½ dl. hældes i sojagranulatet. Bulguren/quinuaen skal koge i ca. 20 minutter. Sojagranulatet skal blot omrøres på svag varme og ellers ikke koge.
Løget hakkes og sauteres på en pande med lidt kokosolie. Champignonerne skæres i tern og tilsættes til løget. Når blandingen er færdig efter 10 minutters tid, slukkes for blusset.
I en foodprocessor tilsættes bønner, tomatpure, gurkemeje, worcestershire sauce, løg og champignon. Der blendes og blandingen hældes i en skål. FiberHusk, speltmel/majsmel og gærflager tilsættes, samt den udkogte bulgur/quinua og sojagranulatet. Alt røres sammen til en tyk grød, som godt må virke lidt tør.


Grøden sættes eventuelt på køl, medmindre bøfferne skal laves med det samme.

Der formes 6 bøffer af grøden. Bøfferne steges ved medium varme i 5 minutter på hver side. Hav godt med kokosolie på panden, så bøfferne ikke sætter sig alt for godt fast. Smør eventuelt bøfferne med kokosolie på begge sider, før de steges. Hvis bøfferne skal steges på grillen, er det også her en god ide at smøre dem med olie, før de lægges på risten.


 Servér bøffen med nybagte burgerboller, skiver af agurker, tomater og frisk salat.
For Glutenfri Burgerboller tryk her.


Velbekomme!

*Der kan sagtens bruges en anden bouillon. Jeg synes selv, at Herbamare har en fortrinlig grønsagssmag, uden alle mulige tilsætningsstoffer og dikkedarer.
** FiberHusk er det samme som HUSK eller Loppefrøskaller (Ispaghula Husk), men bare pulveriseret. Fordelen ved FiberHusk er at det holder mere sammen på en dej, fordi det geleer.
*** Gærflager kaldes også for B-vitaminflager og kan købes i diverse helsekostforretninger.  Læs mere om dem her.

Etiketter: , ,